Tajanstveno putovanje – nova knjiga poezije za decu

Tajanstveno putovanje naziv je nove knjige poezije za decu i mlade, autorke Zorice Bajin Đukanović. Knjigu je objavila Smederevska pesnička jesen 2020. uz nagradu Zlatni ključić koja se dodeljuje za celokupno stvaralaštvo u oblasti poezije za decu i mlade.

Tajanstveno putovanje

Žiri u sastavu Pop D. Đurđev, Branko Stevanović i Jovica Tišma istakao je da su retkost za decu koji razumeju decu, a Zorica Bajin je jedna od njih dodajući da malo ko u svojim pesmama ima toliko nežnosti.

Zato nam je u biblioteci nedostajala baš Zokina knjiga. U njenim pesmama nema kalambura, ali ima igre! Uz njih se nećete grohotom smejati, ali ćete se često zakikotati ili makar osmehnuti. I uvek će vam biti toplo. Oko srca, razume se. I biće vam milina u duši – ističe Jovica Tišma.

U predgovoru knjige Tajanstveno putovanje koji je i obrazloženje Odbora za nagradu Jovica Tišma o ovoj knjizi i pisanju Zorice Bajin Đukanović između ostalog kaže:

… Dakle, kad god uzimate ovu knjigu, činite to nežno, jer je i ona takva – sva nežna. Nemojte listovima zavrtati uši, boleće je! Pazite da vam ne ispadne iz ruke, može da iščaši rame ili mali prst. Nemojte biti ljuti dok je čitate, može se uplašiti. Na polici joj pronađite neko fino društvo, ali je nemojte tamo zaboraviti, biće tužna pa će, možda, i pesme u njoj postati tužne iako ih Zorica Bajin Đukanović nije takve napisala.

Pogledajte i >> LUKA KAŽE: Priče za decu i razmažene roditelje

I da ne bude zabune – pesme Zorice Bajin Đukanović nisu napisane samo za decu. I odrasli ih čitaju. Stvarno! Čitaju ih da bi ponovo, makar nakratko, bili deca. I da bi se setili svega važnog u životu, jer Zoka piše samo o onome što je važno. I da bi im, na kraju krajeva, bilo toplo oko srca i milina u duši. Baš kao i deci i piscima koji su ovladali tajnim umećem da budu poput dece.

Podelite sa prijateljima:
Share