“Tabla” – internet časopis za podsticanje dečjeg stvaralaštva

tabla-crtež-mina-tomašević-3.3-podgorica
Crtež: Mina Tomašević, treći razred, Podgorica

Udruženje građana Niški kreativni studio je pre godinu dana pokrenulo internet časopis za podsticanje dečjeg stvaralaštva Tabla. Časopis je namenjen deci koja pohađaju osnovne škole u Srbiji, ali i u dijaspori gde se nastava odvija na srpskom jeziku.

Tabla objavljuje autorske radove dece osnovnoškolskog uzrasta. Glavni i odgovorni urednik časopisa je Srđan Živković, a mreža saradnika osim Srbije, obuhvata i Makedoniju, Crnu Goru, BiH, Sloveniju i Rumuniju.

Osnivači časopisa su kao jedan od glavnih problema sa kojima se suočavaju deca, prosvetni radnici i roditelji, uočili nedostatak prostora za afirmaciju dečjeg stvaralaštva. Prema njihovim rečima na teritoriji Srbije deluje mali broj časopisa namenjenih deci, što negativno utiče na razvoj dečjeg stvaralaštva, dok postojeći časopisi zbog jednosmernog koncepta uređivačke politike nisu dovoljno interaktivni, niti su svima jednako dostupni.

logo-Tabla-mala

Kao doprinos rešavanju ovog šireg problema, Niški kreativni studio volonterski je pokrenuo internet časopis za podsticanje dečjeg stvaralaštva Tabla, koji objavljuje autorske dečje radove i za krajnjeg korisnika je potpuno besplatan.

Stvaralaštvo se kod dece razvija od najranijeg uzrasta: crtanje i izmišljanje pričica trebalo bi da su deo svačijeg detinjstva. Kreativno biće koje se u svakom detetu budi potrebno je razvijati i omogućiti mu usavršavanje, koje bi na kraju dovelo do krajnjeg rezultata – stvaranja dobrih ljudi.

Internet časopis Tabla možete pratiti na adresi www.tabla.org.rs

Podelite sa prijateljima:
Share