SVETSKI DAN(i) POEZIJE 2017: Čiji se glas čuje? – poezija, muzika, rokenrol

Povodom Svetskog dana poezije Kulturni centar Beograda u saradnji sa brojnim institucijama i pojedincima već dugi niz godina krajem marta meseca okuplja pesnikinje i pesnike iz sveta i Srbije. Osim popularizacije ovog književnog žanra manifestacija ima za cilj informisanje ovdašnje javnosti o novostima na književnim scenama Evrope i SAD, uspostavljenje novih mogućnosti saradnje srpskih i inostranih autora, omogućavanje edukacije mladih u oblasti književnosti, kao i ukazivanje na plodne mogućnosti simbioze poezije i drugih umetnosti. Manifestacija se od svojih početaka bavi i problematizacijom društvenog statusa savremene poezije, kao i njenim „aktivističkim“ potencijalom.
Među gostima festivala bili su: Čarls Simić, Adam Zagajevski, Eva Lipska, Uve Kolbe, Amir Or, Valerio Magreli, Katalin Ladik, Mucuo Takahaši, Umberto Fjori, Aleš Debeljak, Nikola Madžirov, Gerhard Falkner, Džerom Rotenberg, Marija Gracija Kalandrone…
Ovogodišnji festival posvećen je glasu i muzici teksta, kao i odnosu poezije i muzike. Književnost je u tesnoj vezi s muzikom, od njihovih zajedničkih sinkretičkih pra-korena do danas. U aktuelnom vremenu nenaklonjenom poeziji, baš kao ni suštinskoj komunikaciji, u zaglušujućem svetu kakofonije i novih preraspodela društvenih moći, čini se da je važno iznova postavljati pitanja: čiji se glas(ovi) zapravo čuje, koga slušamo, koga ćemo (po)slušati… Stoga će programska novina 17. izdanja ove manifestacije biti koncertna linija programa u okviru koje će nastupati bendovi i grupe umetnika čije se stvaralaštvo bazira na kombinaciji savremenih ili klasičnih poetskih tekstova i (nove) muzike/rokenrola. U poslednjih nekoliko godina veoma je primetna aktivnost upravo ovakvih muzičkih bendova, kantautora i umetničkih grupa koji su spojivši rok, pop, bluz i novi zvuk sa poetskim tekstovima izgradili svoj muzički stil jasnog društveno-angažovanog stava. S druge strane, sve su brojniji pesnici koji spajaju elemente  rokenrola, pop kulture i (klasične) književnosti u svojoj poeziji.
 
Učesnici-pesnikinje/pesnici 2017: LućanoĆekinel/Lucianno Cecchinel (Italija), RonVinkler/Ron Winkler (Nemačka), EvaZonenberg/Ewa Zonenberg (Poljska), DragoslavDedović (Nemačka), DamirŠodan (Holandija), PrimožČučnik (Slovenija), UrošBojanović (BiH), DelimirRešicki (Hrvatska), JovicaIvanovski (Makedonija) i pesnici iz Srbije: Radmila Lazić, Vladimir Kopicl, Dragan Bošković, Dragana Mladenović, Bojan Savić Ostojić, Ognjenka Lakićević, Miloš Živanović, Petar Matović, Maša Seničić, Bojan Marjanović, Dubravka Đurić, Nenad Milošević i Aleksandar Šurbatović.
Bendovi/muzičari/vokalni projekti: „Ah Ahilej“, „Kralj Čačka“, „Nebograd“, „The Vocal Clash“, „Orasi“ i Damir Šodan.

Urednici manifestacije 2017: Zvonko Karanović i Olivera Stošić Rakić
Više o programu i detaljnu satnicu pogledajte >> OVDE.

 

Podelite sa prijateljima:
Share