Svetski dan poezije 2017.

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) 1999. godine 21. mart je proglasila Svetskim danom poezije.

Cilj koji se želi postići je promocija čitanja i pisanja, objavljivanja i proučavanja poezije. Namera je bila i da se oda priznanje nacionalnim, regionalnim i internacionalnim poetskim pokretima.

Svetskim danom poezije u svetu se proslavlja jedan od najvrednijih oblika kulturnog i jezičkog izraza i identiteta. Kroz istoriju, prisutna u svim kulturama, poezija govori o zajedničkim vrednostima na kojima bi trebalo da počiva celokupno ljudsko društvo. Poezija najjednostavnije pesme pretvara u moćan katalizator za dijalog i mir.

Među ovogodišnjim dešavanjima kojima se proslavlja praznik poezije izdvojili su se Svetski dan(i) poezije u Kulturnom centru Beograda, čija je centralna tema poezija, muzika i rokenrol i Pesničko podne u organizaciji Zadužbine Dositeja Obradovića, posvećeno poeziji Ive Andrića kao i savremenim pesnicima Milosavu Tešiću i Slobodanu Zubanoviću.

Kao prethodnih godina i ove godine kompanija Julius Meinl je Svetski dan poezije proslavila akcijom “Platite kafu stihom”. U više od 60 kafića širom Srbije ljubitelji kafe su mogli svoj omiljeni napitak da plate stihovima. Uz poruku da smo svi mi pesnici i da pisanjem stihova možemo učiniti sadašnjicu boljom, kompanija Julius Meinl je napravila i promotivni film u kojem je davno zaboravljena poezija ponovo otkrivena. Zanimljive su reakcije ljudi nakon što shvate da su autori stihova koje čitaju zapravo oni sami.

Svetski dan poezije je prilika da se skrene pažnja medija i javnosti na pesnike, da se oživi čitanje, pisanje i izučavanje poezije koja je na ovim prostorima postala marginalizovani žanr.

Arhieplag je jedna od retkih izdavačkih kuća u Srbiji koja objavljuje poeziju. Povodom Svetskog dana poezije ova izdavačka kuća organizovala je specijalnu akciju Poezija nema cenuu okviru koje se knjige pesama domaćih i stranih autora mogu kupiti po pristupačnim cenama.

Jedan od glavnih ciljeva obeležavanja Svetskog dana poezije je da se podrži jezička različitost kroz pesnički izraz. Ovim se takođe želi ohrabriti uspostavljanje dijaloga između poezije i drugih umetnosti (slikarstvo, muzika, pozorište, ples), kao i povratak usmenoj tradiciji recitala i promocija proučavanja poezije, ali i pružanje podrške malim nezavisnim izdavačima, kakvi najčešće i objavljuju knjige poezije.

Podelite sa prijateljima:
Share