Svetski dan poezije 2016.

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) je 1999. godine 21. mart proglasila Svetskim danom poezije. Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) je 1999. godine 21. mart proglasila Svetskim danom poezije. Cilj koji se želi postići je promocija čitanja i pisanja, objavljivanja i proučavanja poezije. Namera je bila i da se oda priznanje nacionalnim, regionalnim i internacionalnim poetskim pokretima.

Povodom Svetskog dana poezije, na nekoliko mesta u Srbiji najavljeni su događaji kojima će se obeležiti ovaj dan.

Zadužbina “Dositej Obradović”, u saradnji sa Narodnim pozorištem u Beogradu, povodom Svetskog dana poezije, organizuje 21. marta, na sceni “Raša Plaović” program “Pesničko podne”. Program će biti posvećen Jovanu Steriji Popoviću, Tanji Kragujević i Miroslavu Maksimoviću, najavila je Zadužbina. O pesnicima će besediti književni kritičari Radivoje Mikić i Vasa Pavković, a stihove će govoriti glumci Andreja Maričić, Biljana Đurović i Hadži Nenad Maričić.

Iako je nedavni primer cenzure izložbe kolektiva „Kamerades“ doveo u pitanje realizaciju predviđenih programa u Kulturnom centru Beograda, Festival “Svetski dan (i) poezije: Republika poezija” biće održan od 21. do 23. marta u Beogradu, najavio je KCB.

Šesnaesto izdanje manifestacije baviće se odnosom savremene poezije i društvenog konteksta, kao i mogućnostima kreativnog udruživanja pesnika, vizuelnih, filmskih i pozorišnih stvaralaca.

Festival u Beograd dovodi neka od najznačajnijih imena američke, italijanske i nemačke književne scene: Džeroma Rotenberga, Mariju Graciju Kalandrone i Gerharda Falknera, kao i brojne autore iz regiona.

Jedno od pitanja ovogodišnjeg festivala jeste: “Kako je danas moguće “upotrebiti poeziju” u cilju “opšte, zajedničke stvari” – res publica, koja u savremenom svetu sve više gubi na značaju, a da pri tom poezija na izgubi na svojoj estetskoj snazi?”.

Nazivom manifestacije – “Republika poezija”, organizatori pokazuju da je poezija ponovo u ovom delu sveta postala autonomna simbolička teritorija u kojoj je moguće razviti kreativne potencijale u proširenom polju poetskih praksi.

Pojmom “Republika poezije” naglašava se, kako je navedeno, da je nastala brojna transnacionalna “zamišljena zajednica” pesnikinja i pesnika, različitih generacija, koji svojom stvaralačkim aktivnostima ulaze u samo srce savremenosti. Program manifestacije možete videti >> ovde.

Svetski dan poezije Matica srpska i Biblioteka Matice srpske obeležiće programom posvećenim Matiji Bećkoviću. O priznatom pesniku i akademiku od 19 časova govoriće prof. dr Jovan Delić, Ivan Negrišorac i Selimir Radulović. Bećković će održati besedu o poeziji i govoriti svoje stihove.

čitanje-šank
Foto: flickr.com/photos/fake_eyes

Pokret uličnih čitača, neformalna novosadska grupa građana koja na specifičan način promoviše knjigu i čitanje, obeležiće Svetski dan poezije ispred Lemijeve knjižare (Puškinova 40, Novi Sad). Čitanje stihova po slobodnom izboru počinje u 17 časova a pozvani su svi ljubitelji književnosti. Iako Ulični čitači obično imaju tematska okupljanja, na Svetski dan poezije neće biti zadatih pesnika – dovoljno je da ponesete svoju omiljenu pesmu koju ćete pročitati ostalim učesnicima.

Svetski dan poezije 21. marta u 12 časova obeležiće i Društvo književnika Vojvodine na platou ispred DKV (Braće Ribnikar 5, Novi Sad). Među učesnicima našli su se Vesna Korać, Branislav Živanović, Stevan Bradić, Miroslav Aleksić, Nikola Šanta, Nikola Strajnić i drugi, a skup će biti otvoren čitanjem Šekspirovih soneta.

Jedan od glavnih ciljeva obeležavanja ovog dana je da se podrži jezička različitost kroz pesnički izraz. Ovim se takođe želi ohrabriti uspostavljanje dijaloga između poezije i drugih umetnosti (slikarstvo, muzika, pozorište, ples), kao i povratak usmenoj tradiciji recitala i promocija proučavanja poezije, ali i pružanje podrške malim nezavisnim izdavačima, kakvi najčešće i objavljuju knjige poezije.

 

Podelite sa prijateljima:
Share