Svetski dan knjige 2013. – “Svi smo mi čitaoci”

Plakat_Svetski_dan_knjige

Povodom 23. aprila, koji se obeležava kao Svetski dan knjige i autorskog prava, u petak, 19. aprila, biće otvoren festival pod nazivom “Svi smo mi čitaoci”. Festival ima za cilj da afirmiše pisce i izdavače, a svečano će ga otvoriti književnici Svetislav Basara i Aleksandar Gatalica, prenosi Beta.

Narodna biblioteka i Udruženje izdavača i knjižara Srbije inicirali su akciju nacionalnog obeležavanja Svetskog dana knjige, a akciji su se pridružile i druge institucije i organi vlasti, rečeno je na konferenciji za novinare u Narodnoj biblioteci Srbije. Festival će trajati od 19. do 28. aprila.

U okviru manifestacije biće organizovano više akcija, promocija knjiga i predavanja, a organizovano je i predstavljanje dečijih knjiga i program za decu.

23. aprila, na sam Dan knjige, u podne, u amfiteatru Narodne biblioteke biće organizovan okrugli sto kojim će biti skrenuta pažnja na ugroženost autorskog i srodnih prava u Srbiji.

UNESKO je 1995. godine na Generalnoj konferenciji u Parizu doneo odluku da se 23. april proglasi Svetskim danom knjige, čime bi se promovisalo čitanje, objavljivanje knjiga i zaštita autorskih prava.

Veza između ovog datuma i knjiga datira iz 1923. godine kada su španski knjižari odlučili da odaju počast Servantesu koji je umro na taj dan. U to vreme tradicija u Kataloniji je da se razmenjuju ruže i knjige, a knjige prodate na taj dan čine polovinu godišnje prodaje knjiga u ovoj španskoj pokrajini. Takođe, 23. april se smatra datumom smrti V. Šekspira.

U proslavi Svetskog dana knjige i autorskog prava osim Beograda učestvuje još 19 gradova i mesta u Srbiji, kao i 18 izdavačkih kuća, a predviđeni su popusti do 30 odsto prilikom kupovine knjiga u knjižarama, na internetu i u klubovima čitalaca uz člansku kartu bilo koje javne biblioteke u Srbiji.

Na sam Dan knjige, 23. aprila, učlanjenje u Biblioteku grada Beograda i Narodnu biblioteku Srbije biće jeftinije za 50 odsto.

Podelite sa prijateljima:
Share