Svetska premijera nove knjige Majkla Kaningema u Arhipelagu

Michael_Cunningham_s223_C
Majkl Kaningem. Foto: Anneli Salo

Nova knjiga proze jednog od vodećih savremenih svetskih pisaca Majkla Kaningema imaće svetsku premijeru u izdanju Arhipelaga na srpskom jeziku.

Izdavačka kuća Arhipelag potpisala je ekskluzivni ugovor o objavljivanju srpskog izdanja nove knjige priče Majkla Kaningema “Divlji labud i druge priče”. Kaningemova knjiga biće objavljena do Sajma knjiga u Beogradu u prevodu Anike Krstić, dok će američko izdanje ove knjige biti objavljeno dvadesetak dana kasnije, polovinom novembra.

Ubrzo posle srpskog i američkog izdanja pojaviće se izdanje ove knjige i u Velikoj Britaniji, Holandiji, Italiji, Nemačkoj, Francuskoj i Portugalu.

Tema nove knjige Majkla Kaningema najavljena je na neki način već u njegovom prethodnom romanu “Snežna kraljica” u kome se odjek istoimene Andersenove priče prepoznaje u dvema ukrštenim ljubavnim pričama u savremenom Njujorku.

U knjizi “Divlji labud i druge priče” Kaningem čitaocima nudi jedanaest nesvakidašnje uzbudljivih i provokativnih priča modernog doba od kojih svaka vuče neku nit iz poznatih bajki evropske i američke civilizacije. Podsećajući na bajke u kojima se javlja otrovna jabuka, devojka s dugom kosom koja donosi nesreću, tajanstvena kuća duboko u šumi ili zveri i talismani, Majkl Kaningem priča snažne, pronicljive i otrežnjujuće priče današnjeg vremena u kome se čovek, na prvi pogled, sasvim odvojio od mitskih situacija, starih priča i tajanstvenih značenja. Kaningem polazi od bajki da bi nas suočio s pričama o uzvišenim otkrovenjima i neponovljivim situacijama, o čudu i mitu u savremenoj svakodnevici. Otuda ove priče imaju draž otkrića i najređe pripovedačke snage.

Ljubitelji proze Majkla Kaningema, osim priča koje pokazuju novo i iznenađujuće lice ovog pisca, imaće priliku da u ovom izdanju knjige vide i ilustracije Juka Šimicua, poznatog japanskog slikara i ilustratora koji živi u Nujujorku. Šimicuove upečatljive ilustracije napravljene su specijalno za ovu Kaningemovu knjigu i predstavljaju njen sastavni deo.

Arhipelag je već objavio dva romana Majkla Kaningema. Najpre je objavljen roman “Dok ne padne noć” koji je topla i sadržajna knjiga o emocijama koje mogu da preobraze čovekov život, a zatim i najnoviji roman “Snežna kraljica” za koju je jedan američki kritičar napisao da je „lepa i tragična povest o ljubavi koja ponovo dokazuje da je Kaningem jedan od velikih romanopisaca svoje generacije“.

Kaningem, dobitnik Pulicerovu nagradu za književnost, pisac je slavnog romana “Sati” o sudbini Virdžinije Vulf, po kojem je istoimeni film Stivena Daldrija sa Nikol Kidmen u glavnoj ulozi.

Podelite sa prijateljima:
Share