Svetlani Aleksijevič Nobelova nagrada za književnost

svetlana
Svetlana Aleksijevič. Foto: dw.com

Danas u 13 časova Švedska kraljevska akademija objavila je ime ovogodišnjeg laureata Nobelove nagrade za književnost koji je svojim izuzetnim književnim delom i radom ispunio kriterijume po kojima se dodeljuje ovo prestižno priznanje.

112. dobitnica Nobelove nagrade za književnost je beloruska književnica Svetlana Aleksijevič (1948). Švedska kraljevska akademija u svom obrazloženju kaže da je ovo priznanje dobila zbog “polifonog pisanja koje predstavlja spomenik stradanja i hrabrosti u našem vremenu”.

Svetlana Aleksijevič je poznata svetskoj publici po knjigama o sovjetskom ratu u Avganistanu i katastrofi u Černobilu. Zbog svog svog pisanja i angažmana često je dolazila u sukobe sa vlastima, te je dugo živela u Italiji, Francuskoj i Nemačkoj, a u rodnu Belorusiju – gde su njene knjige bile zabranjene, vratila se 2011. godine.

Ona je 14. žena dobitnica Nobelove nagrade za književnost.

Bio-bibliografske podatke ovogodišnje laureatkinje možete preuzeti >> OVDE.

* * *

Nobel_Prize_medalja

Kao svake godine, druga nedelja oktobra je vreme kada se u medijima više nego inače spominju imena pisaca koji su potencijalni dobitnici Nobelove nagrade za književnost. Ove godine bilo je prijavljeno 198 autora, od kojih je 36 prvi put nominovano. Pobednika je uvek teško predvideti, ali u svetskim medijima i kladionicama su se izdvojili na prvom mestu ovogodišnja dobitnica, beloruska književnica Svetlana Aleksijevič, zatim na drugom Haruki Murakami (Japan), na trećem mestu je prošlogodišnji favorit Ngugi va Tiongo (Kenija), kojeg prate Filip Rot i Džojs Kerol Outs (SAD), David Grosman (Izrael), Margaret Atvud (Kanada), Peter Handke (Austrija), Milan Kundera (Francuska) i drugi…

Ovo nije trka konja

Povodom dodele Nagrade nagrade koja izaziva veliku pažnju javnosti, pa se imena kandidata koji će pobediti pojavljuju i u svetskim kladionicama, Murakami, jedan od “večitih favorita” kaže:
– Ovo nije zvaničan izbor, to su samo liste sa kvotama privatnih kladionica. Ovo ipak nije trka konja.

* * *

Švedsku kraljevsku akademiju predstavlja 18 članova: pisaca, pesnika, teoretičara književnosti koji nagradu dodeljuju autoru koji je stvorio na polju književnosti „najbolje delo idealističkih tendencija“. Nagrada za književnost jedna je od pet nagrada utemeljenih oporukom Alfreda Nobela iz 1895.

Već sredinom septembra ime nagrađenog pisca poznato je žiriju koji je tada izabrao jednog od pet kandidata iz najužeg kruga. Ipak, ime laureata se čuva u strogoj tajnosti do samog proglašenja. Pola sata pre zvanične objave, sekretar Švedske akademije poziva telefonom dobitnika kako bi mu/joj saopštio lepu vest.

Više o Nobelovoj nagradi za književnost pročitajte >> OVDE.

Podelite sa prijateljima:
Share