Svetlana Slapšak dobitnica Vitalove nagrade

Svetlani Slapšak je za roman “Ravnoteža” pripala književna nagrada “Zlatni suncokret” koju već dve decenije dodeljuje kompanija “Vital”.

Kritičarka, antropološkinja i stručnjakinja za antiku Svetlana Slapšak dobitnica je 20. Vitalove nagrade za najbolje književno delo koje se daje žanrovima roman, pripovetka, poezija, književna kritika, esej i književna publicistika.

Roman Svetlane Slapšak o ženama u Beogradu tokom rata u Jugoslaviji, kroz duhovite i ironične dijaloge traga za odgovorom na pitanje kako u jednom neuravnoteženom društvu održati sopstvenu ravnotežu.

U saopštenju žirija koji su činili Dragan Jovanović-Danilov, Nikola Strajnić i Vladimir Gvozden, navedeno je da nagrađeni roman “veoma dobro kombinuje sliku sveta sa dubljim intelektualnim pitanjima našeg vremena vezanim za prirodu sećanja i kritiku didaktičkih opsesija prošlošću”.

“‘Ravnoteža’ je izuzetno uspela literarna konstrukcija koja spaja elemente porodičnog romana, romana-hronike, parodiju pripovedačkog patosa realističkog romana, kao i stilizaciju viktorijanskog romana. Roman je enciklopedijski razigran i, uprkos ozbiljnosti teme, obojen osobenim humorom i afirmacijom prijateljstva, poverenja i ljubavi”, navodi se u saopštenju izdavačke kuće “Laguna”.

Izvor: Blic.rs

Podelite sa prijateljima:
Share