Svetlana Aleksijevič: “Uvek postoji opasnost od estetizacije patnje”

Svetlana Aleksijevič dobitnica Nobelove nagrada za književnost
Svetlana Aleksijevič dobitnica Nobelove nagrada za književnost

Svetlana Aleksijevič, prošlogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za književnost pre nekoliko dana je u razgovoru u njujorškoj biblioteci istakla da je gotovo sigurna da su traume iz detinjstva bile pokretačka snaga za njeno pisanje.

U razgovoru sa novinarkom i autorkom Mašom Gesen, Aleksijevič je pričala o lepoti svojih autorskih formi, opasnosti demonizacije Putina, smrtnosti i umetnosti, prenosi Nedeljnik.rs.

Kako je istakla, ona uvek ostaje svesna takozvane mračne strane umetnosti, jer uvek postoji opasnost od estetizacije patnje.

„Umetnost se uvek nekako svede na njuškanje i slušanje“, kaže Svetlana, osvrćući se na jednu priču Lava Tolstoja.

Prema priči, kad je Tolstoj radio svoje istraživanje za „Smrt Ivana Iljiča“, on bi odlazio u domove poznanika i ostajao tamo dosta dugo, čekajući i gledajući kako ljudi umiru. U jednom trenutku, jedan stariji čovek ga je isterao rečima: „Gubi se, ti zlotvore. Ovo je moj lični posao i uradiću ga sam! “

„Ali zbog jednog takvog postupka, ova genijalna priča je napisana“, zaključila je nobelovka. “Mislim da ne bi trebalo da se zavaravamo da je umetnost posebno moralna stvar”.

Podelite sa prijateljima:
Share