Sve će biti savršeno – Lorenco Marone u izdanju Derete

Izdavačka kuća Dereta nedavno je objavila roman Sve će biti savršeno čiji je autor jedan od najpopularnijih italijanskih pisaca Lorenco Marone. Knjigu je sa italijanskog prevela Gordana Subotić.

Sve će biti savršeno

Život Andree Skota sve je samo ne savršen, naročito kad je u pitanju porodica.

Četrdesetogodišnjak i samac koji i dalje uporno istrajava u nezrelosti, Andrea je oduvek više voleo da se drži podalje od rodbine: od oca Libera, nekadašnjeg brodskog kapetana s Pročide, koji se posle ženine smrti s decom preselio u Napulj, i od sestre Marine, majke dvoje dece, anksiozne i opsednute kontrolom.

Kad porodične obaveze primoraju Marinu da otputuje i ostavi kod kuće teško bolesnog oca, Andrea je taj koji preuzima kormilo. To je ujedno i početak pustolovnog vikenda tokom kojeg će Marinina zabrana pušenja biti samo jedno od mnogih prekršanih pravila.

Dok ga u stopu prati „strašni jazavičar“ koji reži i dok spava, Andrea se, prisiljen da čuva osamdesetogodišnjeg oca koji nema nameru da bude tretiran kao invalid, iskrcava na Pročidu, posle mnogo godina se vrativši u mesto svog detinjstva, na plažu sa crnim vulkanskim peskom koja je bila pozadina njegovih prvih ljubavnih radosti i razočaranja, među raznobojne kuće nagrižene solju.

U tim suprotnostima, u tom nesavršenom savršenstvu koje izvlači na površinu nezaceljene rane, ali i uspomene na beskrajnu nežnost, uljuljkan povetarcem koji miriše na limun, Andrea će pronaći ravnotežu.


Lorenco Marone (1974, Napulj) jedan je od najpopularnijih italijanskih pisaca današnjice. Dosad je objavio romane Daria (2012), Novanta (2013), Sitnice koje život znače (Dereta, 2016), koji je doživeo 17 izdanja u Italiji, prevod na 14 jezika i filmsku adaptaciju (La tenerezza, 2017), La tristezza ha il sonno leggero (2016), Sutra ću možda ostati (Dereta, 2018) i Običan momak (Dereta, 2019). Od 2015. radi kao kolumnista lista „Republika Napoli”. Živi u Napulju sa suprugom, sinom i jazavičarom po imenu Greta.

Podelite sa prijateljima:
Share