Šund, propaganda i literarna prostitucija: novi roman Eldina Eminovića

Šund, propaganda i literarna prostitucijaAutor romana Mersiha iz Nijmegena, Eldin Eminović, nedavno je objavio svoju novu knjigu u izdanju beogradske izdavačke kuće Metaphysica. Njegov peti roman Šund, propaganda i literarna prostitucija se bavi sudbinom pisane reči. Dok Zapadni Balkan tone u mrak nasilja i bezumlja, postajući Disneyland za mračne i poremećene umove, u Evropi vlada liberalizam i demokratija. Novo Doba nudi nesuđene mogućnost za samozvane gurue, spirutalnu i okultnu tradiciju, obrede teranja i prizivanja demona.

U mraku u koji tone Balkan nestaje svaki autoritet, a pisac Denis, glavni protagonista romana, traži svoje mesto u vestima na nacionalnog televiziji zapadnoevropskih zemalja. Traži mesto među ljudima podložnim propagandi i onih drugih, koji svesno preziru različitosti iz dna duše. Pred njegovim očima je opljačkana srednja klasa. Pred njegovim očima su raskomadana tela dece. Pred njegovim očima se diže zlo iz humki po seoskim grobljima.

Pogledajte i >> Posle potere – novi roman Zorana Ćirića

Pisac Denis je svedok propadanja jednog čoveka, jednog društva i jedne civilizacije. On ne želi više da okreće glavu na drugu stranu i strada zbog toga. On ne zna kako treba da bude, ali zna da kaže kako ne treba da bude. I to čini neprestano. Beograd u jednom delu romana pronalazi svoje mesto na čitulji u dnevnim novinama, u katranu iz poljskog marlbora i u dimu roštilja iz kioska za brzu hranu na Slaviji.

Podelite sa prijateljima:
Share