Studija Andrea Žida o Dostojevskom u izdanju IK Arete

Izdavačka kuća Arete objavila je nedavno briljantnu i uzbudljivu studiju Andrea Žida o Dostojevskom. Knjigu je na srpski prevela Đurđina Toporaš Dragić.

o Dostojevskom

Žid se u studiji o slavnom piscu ne bavi samo analizom književnih dela, već i važnim događajima koji su oblikovali njegovu dušu i inspirisali ga da stvori neke od najkompleksnijih likova svetske književnosti.

Govoreći o životu i delu Dostojevkog, Žid osvetljava ono u čoveku i svetu što je stvorilo pisca. A to je, nesumnjivo, neutaživ apetit za čitanjem i bezgranično čovekoljublje.

Ande Žid u studiji o Dostojevskom piše:

„Očekujemo da nađemo boga, a stignemo do čoveka – bolesnog, siromašnog, u mukama i posebno lišenog elokvencije, onog naročitog pseudokvaliteta koji je toliko zamerao Francuzima. Da bih govorio o knjizi do te mere ogoljenoj, nastojaću da se oslobodim svake druge brige, sem da budem pošten. Ako ima takvih koji ovde očekuju da nađu umetnost, književnost i malo duhovne zabave, odmah da im kažem da će bolje učiniti da odustanu od ove knjige.”


Andre Žid (1869–1951) je bio francuski književnik, poznat po romanima Imoralist, Uska vrata, Podrumi Vatikana, Kovači lažnog novca, zbirci eseja Koridon, kao i po svom višetomnom dnevniku. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost. Zbog svojih pogleda na moral, religiju i društvo, predstavlja jednu od najkontroverznijih pojava u književnosti dvadesetog veka. Godinu dana nakon njegove smrti Vatikan je čitav njegov opus stavio na spisak zabranjenih knjiga. Godinama je bio glavni urednik Francuske nove revije.

Mora li čovek da bude impersonalan da bi bio srećan? Je li spas u brisanju ličnosti? Sasvim suprotno tome: ne samo da ne treba brisati ličnost, nego treba postati ličnost.

Dostojevski
Podelite sa prijateljima:
Share