STIL KAO SVET DELA – tribina u SKD-u

U četvrtak, 16. decembra u 19 časova u prostorijama Srpskog književnog društva biće organizovan razgovor o knjizi Stil kao svet dela Sonje Milovanović.

Stil kao svet dela

U programu učestvuju Ana Gvozdenović, Aleksandar Milanović, Jovana Milovančević i autorka. Program uređuje i vodi Dejan Simonović.

Studija Stil kao svet dela objavljena je u izdanju Narodne bibliotke Stefan Prvovenčani, edicija Povelja, Biblioteka Posed poetike (Kraljevo 2020).

Ova knjiga sadrži osam naučnih radova posvećenih srpskim pesnicima.

U prvom delu nalaze se analize pojednačnih pesma, zbirki ili šireg stvaralačkog perioda određenog pesnika, a to su Branko Miljković, Branislav Petrović, Borislav Radović, Milosav Tešić i Živorad Nedeljković.

Drugi deo čine tri teksta o poeziji Novice Tadića, pesnika čijom se poetikom autorka duže vremena bavi. Cilj svih radova bio je da se stilistički priđe ovim autorima, kako zbog kvaliteta njihove poezije, tako i zbog potrebe da se veća analitička pažnja posveti pesničkom stilu, kao nesumnjivom pečatu jedinstvenosti određenog pesnika ili nekog njegovog dela.

Tribina se održava u organizaciji Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ iz Kraljeva i Srpskog književnog društva, Beograd.

Sonja Milovanović (1979), osnovne, master i doktorske studije završila je na Filološkom fakultetu u Beogradu. Naučna interesovanja vezuje za oblast stilistike i srodnih disciplina. Posebno se bavi stilom srpkih pesnika i pisaca. Radi na Drugom programu Radio Beograda, kao urednica za domaću književnost. Pored studije Stil kao svet dela, objavila je monografiju Teksteme kao stilske dominante u pesništvu Novice Tadića (2020).

Podelite sa prijateljima:
Share