Sterilizator knjiga u bibliotekama u Japanu

Biblioteke širom Japana krajem 2020. godine počele su da koriste mašinu koja steriliše knjige pomoću ultraljubičastog svetla. Japanske biblioteke se nadaju da sterilizator knjiga pruža korisnicima sigurnost i ohrabruje ih da koriste usluge biblioteke tokom trajanja pandemije izazvane korona virusom.

Sterilizator knjiga

Biblioteka Narimasu u Itabašiju, severno od Tokija, poseduje tu mašinu instaliranu još od 2018. godine, ali je direktor te ustanove naglasio da se ona sada koristi trostruko više. Čitaoci mogu da koriste mašinu koja se nalazi odmah pored prednjeg dela stola u biblioteci, nakon što uzmu knjige, a zatim opet po povratku, mada to nije obavezno.

Da bi se knjiga očistila i sterilisala pomoću UV svetlosti, potrebno je 30 sekundi.

Nil Gejmen o čitanju – Zašto naša budućnost zavisi od biblioteka, čitanja i sanjarenja?

Korisnica Eriko Isozaki koja dolazi u biblioteku jednom nedeljno da pozajmljuje dečije knjige, rekla je za Rojters da je mašina veoma zabavna njenom sinu, jer je on bio fasciniran upravo plavim ultraljubičastim svetlom.

“Nisam sigurna koliko je ovo efikasno, ali mislim da je bolje i to nego da nemamo ništa. I zabavno je, jer izgleda da moje dete baš uživa u gledanju mašine”, izjavila je Isozaki.

Mnogi korisnici usluga biblioteke su starije dobi. I mnogi od njih su koristili mašinu prilikom vraćanja knjiga, kao što je to činio 77-godišnji Jasuhita Kobajaši, koji je takođe izrazio blagu sumnju kao prethodna korisnica.

“Osećam olakšanje, jer sterilišem knjige, ali nisam siguran da li je stvarno efikasan način”.

Pogledajte kako izgleda sterilizator knjiga u japanskim bibliotekama.

Podelite sa prijateljima:
Share