Šta koči rad biblioteka?

biblioteka-1
Foto: flickr.com/oldtasty

Bibliotekarsko društvo Srbije i Udruženja izdavača i knjižara Srbije danas su skrenuli pažnju javnosti na ogromne probleme do kojih dolazi u primeni Zakona o javnim nabavkama, prilikom kupovine knjiga za javne biblioteke u Srbiji. Oni su pozvali Ministarstvo finansija na razgovor kako bi se ovi problemi rešili i kako bi se pronašla prihvatljiva rešenja.

Pošto složene i skupe tenderske procedure nisu prilagođene nabavci knjiga, koje su po svojoj prirodi izuzetna dobra, od temeljnog značaja za kulturu, biblioteke širom Srbije suočene su sa poremećajima u pružanju svojih osnovnih usluga.

Striktno poštovanje Zakona onemogućava biblioteke da kontinuirano, u toku cele godine, nabavljaju bibliotečku građu – knjige i časopise. Bibliotekari ne mogu blagovremeno da dođu do novih kvalitetnih naslova jer se knjige objavljuju neprestano i nije moguće unapred znati kada će se koji naslovi pojaviti i koji od njih će biti potrebni za rad biblioteka.

Umesto da smanji javne troškove važnih kulturnih ustanova, poštovanje Zakona o javnim nabavkama onemogućava bibliotekare da iskoriste periode važenja popusta prilikom kupovine izdanja, koji najčešće traju samo nekoliko dana tokom sajmova knjiga, pošto tada nema dovoljno vremena za sprovođenje javnih nabavki.

Svi ovi problemi imaju veoma loše posledice na ostvarivanje najvažnije uloge biblioteka širom Srbije – iznajmljivanje kvalitetnih knjiga od strane građana naše zemlje.

U Beogradu, 26. januara 2015.
Izvor: Bibliotekarsko društvo Srbije

Podelite sa prijateljima:
Share