ŠTA DA ČITAM – novi portal za preporučivanje knjiga Biblioteke grada Beograda

Biblioteka grada Beograda pokrenula je portal pod nazivom Šta da čitam za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu na stvaranju preporuka učestvuju još 34 javne biblioteke iz Srbije i oko 60 bibliotekara.

Osnovni cilj portala je da pomogne čitaocima da odaberu dobru knjigu za čitanje, kao i da utiče na kulturu čitanja u Srbiji.

Namera portala, kako navode, nije da promoviše samo tzv. visoku književnost, već da u svim književnim vrstama i žanrovima ističe one knjige koje su najbolje. Posetioci portala mogu da biraju knjige za čitanje, a u budućnosti će moći i da kroz komentare i ocene sami iskažu svoje mišljenje o pročitanim knjigama.

Idejni tvorac i rukovodilac projekta Marjan Marinković rekao je na promociji da je portal pripreman više od godinu i po dana, da su bibliotekari sproveli niz istraživanja i intervjua, analizirali slične sajtove u zemlji i svetu i uvideli da je portal za preporuke za čitanje potreban domaćim čitaocima.

On je precizirao da je cilj portala Šta da čitam da se usmere čitaoci na kvalitetnu literaturu, ali i da se preporuči bibliotekama šta bi trebalo da imaju na svojim policama.

Pored bibliotekara, preporuke će pisati i književna kritičarka Jasmina Vrbavac i pisci Mihajlo Pantić i Ljubica Arsić.

Čitam, pa šta

Biblioteka grada Beograda, u saradnji sa bibliotekarima opštinskih biblioteka i osnovnih škola, 2017. pokrenula je projekat Čitam, pa šta, sa ciljem popularisanja čitanja i razvijanja kritičko-umetničkog odnosa prema knjizi kod dece. Program je namenjen učenicima od drugog do osmog razreda osnovne škole.

Čitaocima su na sajtu na raspolaganju oblasti: književnost, nauka, umetnost i filozofija. Pored kratke preporuke, može se pročitati i odlomak iz dela, kratka biografija onog ko preporučuje određenu knjigu, a portal će se i dalje unapređivati.Najavlljena je izrada aplikacije za korišćenje portala na mobilnim uređajima, a uskoro će biti omogućeno i čitaocima da ostavljaju svoje komentare o knjigama koje su na osnovu preporuke odabrali i pročitali.

Podelite sa prijateljima:
Share