Srpski PEN centar povodom zabrane izložbe Predraga Koraksića Koraksa i Dušana Petričića

Koraks i Petričić. Foto: rs.n1info.com

Srpski PEN centar u saopštenju za javnost, najoštrije je osudio iznenadno uklanjanje izložbe karikatura Predraga Koraksića Koraksa i Dušana Petričića iz prostorija biblioteke “Dimitrije Tucović” u Lazarevcu. Uklanjanje izložbe posle manje od 24 časa od trenutka kada je otvorena mora se smatrati zabranom i političkom intervencijom koja je nedopustiva u modernim i demokratskim društvima, navodi se u saopštenju.

Srpski PEN centar iskazao je zahtev da se izložba karikatura Predraga Koraksića Koraksa i Dušana Petričića ponovo učini dostupnom za građane Lazarevca, kao i da javnost bude upoznata sa svim detaljima ovog događaja koji je izazvao veliko uznemirenje i pokazao da cenzura i autocenzura ponovo postaju deo svakodnevnog iskustva u našem društvu.


Pogledajte video: Direktorka biblioteke za N1 o uklanjanju karikatura


Srpski PEN centar podseća da u demokratskim društvima svim umetnicima mora biti omogućeno predstavljanje i objavljivanje njihovih radova, a nedozvoljena jeste jedino cenzura. Kultura i umetnost moraju biti slobodne od intervencije političke ili bilo koje druge moći.

Predrag Koraksić Koraks i Dušan Petričić su međunarodno priznati autori po čijim će opusima biti zapamćeno ovo vreme. Nijedan centar moći ne treba da ima iluziju da će tu nešto moći da promeni.

Srpski PEN centar poziva sve institucije kulture u Srbiji, kao i zaposlene u njima, da se odupru opasnostima autocenzure i da odbace kao štetne, nedemokratske, protivustavne i protivne najboljim interesima našeg društva sve političke i bilo koje i bilo čije druge zahteve za cenzurom, navodi se u saopštenju.

Podelite sa prijateljima:
Share