Srpski PEN centar povodom stanja u medijima

Srpski PEN centar sa zabrinutošću poziva srpsku javnost da se solidariše s profesionalnim medijima, njihovim novinarima i urednicima, zaposlenima i izdavačima. Slobodnog društva i kritičke i informisane javnosti ne može biti bez slobodnih i profesionalnih medija. Sa svakim ugašenim medijem gasi se po jedno svetlo u Srbiji.

Gotovo svakog dana saznajemo da je neki medij u Srbiji ugašen. Gotovo svakog dana saznajemo da je neka gledana emisija nestala iz TV programa. Gotovo svakog dana saznajemo da neki relevantni autori više neće biti objavljivani u medijima čija je reputacija počivala upravo na toj saradnji.

Dramatično gašenje Vranjskih i štrajk glađu njihovog urednika i osnivača Vukašina Obradovića učinili su očiglednim svakome ko hoće da vidi tešku situaciju u kojoj se danas nalaze mediji u Srbiji, ali i njihovi čitaoci, gledaoci i slušaoci.

Umesto slobodnog informisanja, koje će biti u znaku različitih izvora i stavova, kao i dijaloga u kome će se predstavljati i uvažavati razlike, javnost je izložena beskrajnim i bespoštednim kampanjama. Spinovi i cenzura uništavaju poslednje tragove informisanosti. Mediji su ugroženi političkom i ekonomskom cenzurom iz koje, kao jedna od najopasnijih posledica, proističe autocenzura.

Pritisci na profesionalne medije i progon novinara predstavljaju suštinsku opasnost za naše društvo.

Foto: theodysseyonline.com

Uporedo sa ubrzanim gašenjem profesionalnih medija, pratimo kako narastaju i bujaju tabloidi i rijaliti formati prevazilazeći sve granice civilizovane komunikacije i elementarne pristojnosti. Javnu scenu formulišu tabloidi ispunjeni aferama. Čitav niz televizija s nacionalnom frekvencijom pretvorio se u platformu za promociju rijalitija i sadržaja opasnih za svako pristojno društvo. Kultura je izrazito marginalizovana u najvećem broju medija, a važne teme savremenog trenutka i našeg društva izgubile su prostor u medijima, čime se onemogućava dijalog o stvarima koje se tiču svih nas.

Televizije vrtoglavom brzinom menjaju uređivački koncept na osnovu koga su stekle nacionalnu frekvenciju kao javno dobro od posebnog značaja, ali se njihove frekvencije ne dovode u pitanje. Na taj način se podstiče njihov besprimerni napad na osnove novinarske profesije, na prirodnu potrebu društva za uravnoteženim informacijama i na civilizacijsku potrebu za ljudskošću, uređenošću i pristojnošću.

Srpski PEN centar podseća da je neotuđivo pravo građana na slobodno informisanje i na dostupnost informacija. U demokratskom društvu nema vrednosti zbog kojih ova prava mogu biti uskraćena, piše u saopštenju Srpskog PEN centra.

 

Podelite sa prijateljima:
Share