Srpski PEN centar: O lektiri i književnosti ne može odlučivati nijedan policijski organ

Srpski PEN centar je zaprepašćen vestima da je Sindikat zaposlenih policije zatražio od gimnazija i srednjih škola u Srbiji da se roman Dorotej, čiji je autor ugledni pisac Dobrilo Nenadić (1940-2019), ukloni iz školske lektire.

roman Dorotej

Osuđujemo zahtev Sindikata zaposlenih policije prepoznajući u njemu elemente cenzure i zabrane koji moraju biti odbačeni u našem društvu. Takav zahtev proistekao je iz potpuno pogrešnog čitanja književnosti. Osim što je izraz nerazumevanja književnosti, ovaj zahtev je i neprihvatljiva slika javnog govora i društvenog stanja u našoj zemlji.

O lektiri i književnosti ne može odlučivati nijedan policijski organ, uključujući i bilo koji sindikat policije. Policija treba da, u skladu sa zakonom, brine o bezbednosti građana, a ne o tome šta građani misle i pišu.

Srpski PEN centar najodlučnije odbacuje svaki pokušaj da se književnost svede na pitanje moralno-političke podobnosti, političkog utilitarizma ili političke korektnosti.

Začuđeni smo odlukom dve gimnazije da samovoljno izostave roman Dobrila Nenadića Dorotej iz školske lektire.

Pružamo podršku gimnazijskim profesorima književnosti u odbrani svog profesionalnog integriteta, poručuju iz Srpskog PEN centra.

Pitanje lektire je važno i o njemu se može raspravljati u stručnim, profesionalnim, akademskim i književnim krugovima.

Podelite sa prijateljima:
Share