Spomenik Borislavu Pekiću – REAGOVANJA

Beograd, 02.1.2016. Cvetni Trg, Otkrivanje spomenika Borislavu Pekichu. foto: Dragoslav Zzarkovich
Otkrivanje spomenika Borislavu Pekiću. Foto: Dragoslav Žarković / politika.rs

Pre nedelju dana na Cvetnom trgu u Beogradu otkriven je spomenik Borislavu Pekiću. Spomenik je postavljen na inicijativu Grada Beograda i Fondacije Borislav Pekić, a otkrio ga je u prisustvu Pekićeve supruge i mnogih poštovalaca, premijer Srbije.

Na svečanosti otkrivanja spomenika Borislavu Pekiću, govorio je ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade, Dragan Velikić, koji je rekao da Beograd, za sve vreme svog postojanja, nigde nije toliko prisutan kao u književnim delima Borislava Pekića.

“Niko nije poznavao beogradske ulice kao junaci Pekićevih dela. Nadam se da će ovo obeležje služiti kao spomen nepokolebljivoj individulanosti” – dodao je Velikić, a prenose mediji.

Dovođenje u vezu aktuelne vlasti, a posebno imena Aleksandra Vučića sa imenom Borislava Pekića izazvalo je reagovanja javnosti.

Ipak, Pekićeva supruga, Ljiljane Pekić, čvrsto veruje u ispravnost svojih postupaka. Ona je na pitanje jednog od čitalaca stranice posvećene delu ovog pisca, šta bi Borislav mislio o tome što mu spomenik na Cvetnom trgu otkriva Aleksandar Vučić, odgovorila:

“Mislim da bi rekao da je šamar koji je ovim gestom dodeljen demokratima zaslužen. DS je na vlasti na Vračaru 22 godine, praktično od smrti Pekića, a u Srbiji su bili na vlasti nekih 12 godina. Bilo je dovoljno vremena da se neko priseti da oda počast. On nije bio osoba ko je to očekivao ali ja jesam”, a zatim dodala: “Ovaj spomenik će biti tu kroz sto godina kada ni Vi ni ja nećemo biti tu. Ja danas učestvujem u odavanju počasti Borislavu Pekiću to je početak i kraj priče. To što ga se demokrati nisu setili 24 godine je na njihovoj savesti a ne na mojoj. Ja sa svojih 84 godina sam posvetila svoj život Pekiću i posle njegove smrti njegovom radu, i Vi nemate pravo da me sudite”.

Borislav Pekić jedan je od najznačajnijih srpskih pisaca i intelektualaca druge polovine XX veka. 1989. godine učestvovao je u obnovi Demokratske stranke. Za roman Hodočašće Arsenija Njegovana dobio je NIN-ovu nagradu 1971.

Stav o marketinškoj manipulaciji srpske vlasti izneo je i Dragoljub Mićunović, prvi predsednik Demokratske stranke, rekavši u interjvjuu za N1:

“To je skandal ali to nije iznenađenje. Sadašnja vlast neće samo sadašnjost. Ona hoće da vlada i da bude vlasnik i budućnosti i prošlosti. Borislav Pekić je bio jedan od osnivača DS-a. Nije bio potpredsednik radikalne stranke”.

Protiv političke zloupotrebe Borislava Pekića

logo-srpski-pen-centarSrpski PEN centar izrazio je zadovoljstvo što je Borislav Pekić dobio još jedno spomen obeležje u Beogradu, ali protestuje zbog političke zloupotrebe Borislava Pekića, jednog od nekoliko najvećih pisaca srpskog jezika, istaknutog građanskog intelektualca i dugogodišnjeg potpredsednika Srpskog PEN centra, u toku otkrivanja piščevog spomenika u centru Beograda.

Biografija i voluminozni književni opus Borislava Pekića stoje nasuprot svakoj političkoj manipulaciji i populizmu. Stvarni i simbolički značaj njegovog književnog dela, kao jedne od najvećih vrednosti moderne srpske kulture, ne sme biti prizemljivan u tekućim političkim kampanjama i u predizbornom stranačkom nadgornjavanju.

Srpski PEN centar je neprijatno iznenađen činjenicom da spomenik velikom piscu nije otkrio neko od njegovih najbližih književnih savremenika i prijatelja, već je to učinio predsednik jedne političke stranke, čime je taj događaj dobio sva obeležja političkog skupa. Da stvar bude gora, istog dana su se na opštini Vračar pojavili leci sa likom Borislava Pekića i predizbornim programom jedne političke stranke.

Spomenici posvećeni piscima i drugim zaslužnim ljudima treba da budu podignuti u njihovu slavu i u slavu njihovog dela, a ne u slavu onih koji otkrivaju spomenike, navodi se u saopštenju Srpskog PEN centra.

Podelite sa prijateljima:
Share