Spiralnim tragovima: prikaz knjige M. Gromovića SPIRALA

O knjizi Spirala Milana Gromovića, Brankovo kolo, Sremski Karlovci / Novi Sad, 2020.

Zbirka poezije Spirala novo je spiralno čitalačko putovanje. Od našeg iskustva, rasta, zavisi to čitanje. Možemo da primetimo već na prvim stranicama stav pesnika kao vodiča i istraživača, u tom pogledu, mi smo putnici koji svojom slobodom oblikuju to putovanje.

Spirala

Na stranicama ove zbirke dočekaće nas kako arhaičnost jezika tako i korak sa savremenim svetom.

Poezija zbirke Spirala isprepletana je sa snovima, kostima, rečima, pčelama, suncokretom, senkama. Motiv frulaša u pesmi Iskon od prstiju ukazuje na nove početke, mir i trajanje.
Skoro u svakoj pesmi možemo naći neki motiv koji ukazuje na spiralno kretanje, od sebe ili ka sebi.

Poezija Milana Gromovića dvojako nas vodi ka nebu i ka korenju. Ukazuje na to da svaki početak ima svoj kraj, kao i da svaki kraj ima neki novi početak. Tako, sa jedne strane, imamo rušne reči, a suprotno njima reči isceljenja. Autor se igra rečima, pa od ćuta dolazi do Prećutnika, od ućutanog slova do Prećutanikove azbuke.

Glavni gost je Prećutanik koji se najglasnije čuje u poeziji. Vrtlogom, virom i vetrom u društvu Prećutanika stepenicama ove zbirke možemo da sledimo kosti: kostima struni se trun, u grlu kost, kosti korenja, kostično olimpijsko voće, kostično zrno, molitva koja se lepi za grlate kosti, zaćutkane kosti i zrno kosti.

Spiralno putovanje stranicama ove poetske knjige postaviće odgovor ispred nas koji se odnosi na to šta ostaje posle sna: Snom isanjanu / Lepoticu / Veličanstvenu / Zatopljenu / Reč.

Svakim novim čitanjem javlja se zapitanost o kostima, snovima, rečima i Prećutanikom zbirke poezije Spirala. Autor poseduje moć da uključi čitaoca, da otvori to spiralno jezgro ka čitaocu koje je bezgranično, tajanstveno i, iznad svega, odiše slobodom.

Autorka: Marija Mojsilović


Milan Gromović rođen je 1988. godine u Čačku. Na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu angažovan je kao istraživač saradnik na Odseku za srpsku književnost. Piše poeziju, prozu, eseje i kritiku. Objavljuje u periodici i na literarnim sajtovima i blogovima. Autor je knjige naučnih eseja Zapisi iz studentskog doma: Prema esejima o književnosti (2014). Priredio je izbor iz poetskog stvaralaštva mladih čačanskih pesnika U armiranim slogovima (2018) i zbornik radova sa naučnog skupa Savremeno srpsko pesništvo i novo srednjovekovlje: Vizantijske teme i motivi (2020). Objavio je knjigu pesama Spirala (2020). Dobitnik je nagrada za naučni esej „Ulaznica“ i Pohvalnica „Dositejevo zlatno pero“.

Podelite sa prijateljima:
Share