Špansko izdanje Antologije srpske ženske poezije

Antologija srpske ženske poezije LIGERA VUELA LA SOMBRA objavljena je na španskom jeziku početkom 2022. godine u Madridu, u izdavačkoj kući Vaso Roto.

Antologija srpske ženske poezije

Antologija je štampana u ediciji Sombre (senke) koja je pokrenuta 2016. sa idejom da objavljuje (prigušene) pesničke glasove žena španskog govornog područja, da bi od 2021. godine edicija proširila svoju delatnost na objavljivanje pesničkih antologija iz drugih zemalja i kultura, s jezika van španskog govornog područja.

Prošle i ove godine objavljene su dvojezično (izvorni jezik/španski) pesničke antologije iz Portugalije, Rumunije, Češke, Srbije i Poljske.

Srpsku antologiju priredila je pesnikinja Radmila Lazić. Prevoditeljka sa srpskog na španski jezik bila je Dubravka Sužnjević, koja je prevodila mnoge prozne srpske pisce, ali i celokupna dela Vaska Pope.

Antologija će biti distribuirana na čitavom španskom govornom području koje broji preko 500 miliona ljudi. Ovu antologiju će dobiti svi slavistički centri, kao i španski kulturni centri Servantes u svetu.

U ovoj antologiji nalazi se sedamnaest pesnikinja, rođenih između 1957. i 1989. godine. Pesme su štampane dvojezično, a pesme na srpskom jeziku štampane su ćiriličnim pismom.

U antologiji se nalazi izbor iz poezije Nine Živančević, Snežane Minić, Jelene Lengold, Danice Vukićević, Marije Midžović, Marije Knežević, Jelene Marinkov, Dragice Stojanović, Dejane Nikolić, Vladislave Vojnović, Ane Ristović, Nataše Žižović, Milene Marković, Ane Seferović, Dragane Mladenović, Maje Solar i Čarne Popović.

Antologija srpske ženske poezije LIGERA VUELA LA SOMBRA predstavljena je na pres konferenciji u Srpskom PEN centru.

Podelite sa prijateljima:
Share