Sova ušara postala član biblioteke

sova-joda-kartaSećate li se mačka Kuzme koji je u jednom ruskom gradu postao pomoćnik bibliotekara? Malo drugačija situacija dovela je do toga da jedna sova ušara postane član biblioteke.

Naime, Univerzitet Bat u Velikoj Britaniji, nedavno se suočio sa nesvakidašnjim problemom kada su galebovi počeli masovno da nastanjuju studentski grad i da se gnezde u njemu. Njihova najezda postala je pretnja za bezbednost studenata i profesora, te je rukovodstvo Univerziteta odlučilo da u borbu protiv galebova krene uz pomoć sove ušare, prenose mediji.

Ovo je jedan od ekoloških načina da se drži pod kontrolom populacija galebova u studentskom gradu, jer prisustvo sove uznemirujuće utiče na njih i odvraća ih od boravka i gnežđenja u tom području.

Sovu je vlasnik dovodio dva puta nedeljno, a efekti koje je njeno prisustvo imalo na galebove su više nego zadovoljavajući – galebovi, koji su tokom perioda gnežđenja naročito agresivni, počeli su da napuštaju studentski grad.

Sova-Joda
Sova Joda. Foto: www.bathchronicle.co.uk

Sedmogodišnja sova, koju je vlasnik nazvao Joda, zahvaljujući svom prirodnom talentu, i zalaganju u odbrani studentskog grada od nasrtljivih galebova, dobila je u znak priznanja člansku kartu biblioteke Univerziteta Bat.

Međutim, pošto je u zgradi biblioteke zabranjen ulazak životinjama i kućnim ljubimcima, Joda će po knjige morati da šalje svog vlasnika 😉

Sinhro.rs

Podelite sa prijateljima:
Share