Sonja Veselinović dobitnica Nagrade Biljana Jovanović

Sonja Veselinović ovogodišnja je dobitnica Nagrade Biljana Jovanović koja se dodeljuje za najbolju knjigu objavljenu prethodne godine na srpskom jeziku. Nagrada Biljana Jovanović dodeljuje se za prozna, pesnička i dramska dela.

Sonja Veselinović

Žiri za dodelu Nagrade „Biljana Jovanović”, koji je ove godine radio u sastavu Milica Ćuković, Katarina Pantović, Vesna Trijić, Ana Stišović Milovanović i Snežana Božić (predsednica), na elektronskoj sednici održanoj 10. aprila 2021. godine, doneo je odluku da Nagrada pripadne Sonji Veselinović za pesničku zbirku Proklizavanje (Kraljevo: Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani”, 2020).

Odluka je doneta većinom glasova, a u najužem izboru našla su se i dela Katarine Mitrović Nemaju sve kuće dvorište (Beograd: PPM Enklava) i Enesa Halilovića Ljudi bez grobova (Beograd: Laguna).

Zbirku pesama Proklizavanje Sonje Veselinović odlikuju rafiniranost i intelektualizam koji, iznenađujuće, ne susprežu i racionalizuju doživljajno, već postaju instrumenti njegovog produbljivanja i obogaćivanja. Spušteno u sebe, unutar stvari (u snu), biće postoji naspram nadirućeg spoljašnjeg sveta, dok je poetički obrazac proklizavanja zapravo obrazac osciliranja između izmišljenog i realnog, sna i jave, spolja i unutra. Lirsko ja posvećeno je preispitivanju kompleksnog (urbanog, ženskog) egzistencijalnog iskustva, osvešćujući, u tim samoponiranjima, potrebu za iskakanjem iz nametnutog i, u isto vreme, strepnju/uznemirenost od takvih proklizavanja.

Svet i lirski junak ove zbirke su nestabilni, oni koji klize, izmičući i samoizmičući, otvoreni i nezaokruženi, ali svesni da su kao takvi mogući zahvaljujući igri i pismu. Razuđena i funkcionalna intertekstualnost, niz uspelih, inovativnih poređenja, narativni zamah, brižljivo izgrađena lajtmotivska struktura zbirke, prelamanje društveno-istorijskih metanarativa kroz prizmu lične/porodične sudbine i individualnih sećanja savremenog (ženskog) subjekta, neki su od elemenata kojima se argumentuje zaključak o zrelosti, zaokruženosti i ukupnoj umetničkoj vrednosti zbirke pesama Proklizavanje Sonje Veselinović; istovremeno, među njima nije teško pronaći i tačke dodira sa senzibilitetom i stvaralaštvom Biljane Jovanović – saopštio je žiri.

Podelite sa prijateljima:
Share