Somborski književni festival u Gradskoj biblioteci Karlo Bjelicki

Ovogodišnji Somborski književni festival biće održan 21. i 22. maja u Somboru u Gradskoj biblioteci Karlo Bjelicki.

Somborski književni festival

Somborski književni festival pokrenut je 2016. godine i odvija se u organizaciji Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ i uz podršku Grada Sombora, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Festival je zamišljen kao dvodnevna manifestacija tokom koje će se somborskoj publici predstaviti savremeni tokovi domaće književnosti, dometi pisane reči, njen odnos prema svetu, stvarnosti, društvu i okruženju.

Namera Festivala je predstavljanje aktuelne književne produkcije te su gosti relevantna imena iz domena poezije, proze, izdavaštva i kritike – Bojan Krivokapić, Dušan Vejnović, Ana Marija Grbić i Bojan Vasić – prepoznata od strane čitalaca, kritike i žirija najznačajnijih književnih nagrada u zemlji i inostranstvu.

Uz ovaj primarni aspekt Festivala, šesti put održan je i konkurs za drugu knjigu autora mlađih od 35 godina koji nudi rešenje za tzv. problem druge knjige mladih pisaca. Na konkurs je pristiglo dvadeset rukopisa, a žiri u sastavu Tamara Babić, Branislav Živanović i Dragan Babić izdvojio je rukopis zbirke priča Slomljeni triptih Strahinje Mlađenovića.

Ovogodišnje izdanje Somborskog književnog festivala biće održano na Dečjem odeljenju Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ , uz poštovanje preporučenih mera zaštite i obavezno držanje fizičke distance svih prisutnih.

Somborski književni festival – PROGRAM

Petak, 21. maj 2021.
18:00 – svečano otvaranje Festivala i dodela nagrade na Konkursu za drugu autora mlađih od 35 godina Strahinji Mlađenoviću
18:15 – razgovor i čitanje: Dušan Vejnović, Bojan Krivokapić (razgovor vodi Dragan Babić)

Subota, 22. maj 2021.
18:00 – razgovor i čitanje: Ana Marija Grbić, Bojan Vasić (razgovor vodi Tamara Babić)


Organizatori Festivala uputili su molbu zainteresovanima koji planiraju dolazak na Somborski književni festival da provere svoje zdravstveno stanje, uključujući i telesnu temperaturu. Na ulasku u biblioteku, biće postavljena dezinfekciona barijera, kroz koju će svi prisutni morati da prođu.

Podelite sa prijateljima:
Share