“Snežna kraljica” – novi roman Majkla Kaningema

pisci-Majkl-KaningemIzdavačka kuća Arhipelag potpisala je ekskluzivni ugovor o objavljivanju srpskog izdanja novog romana jednog od vodećih savremenih svetskih pisaca Majkla Kaningema “Snežna kraljica”. Kaningemov roman biće objavljen do Sajma knjiga u Beogradu u prevodu Anike Krstić.

Arhipelagovo izdanje biće jedno od prvih izdanja ovog romana izvan engleskog jezika. Američko izdanje romana “Snežna kraljica” objavljeno je krajem maja ove godine.

Novi roman Majkla Kaningema počinje neočekivanom prosvetljujućom vizijom. Njegov junak, ubrzo posle još jedne svoje nesrećne ljubavi, šeta kroz Central park i iznenada na nebu vidi svetlost koja na njega ostavlja snažan utisak. Mada ne veruje u vizije i nije religiozan, Kaningemov junak ne može da porekne ono što je video i doživeo. U isto vreme stariji brat glavnog junaka, inače muzičar, pokušava da napiše baladu posvećenu svojoj bolesnoj ženi. Kaningem na uzbudljiv način prati svoje junake u paralelnoj potrazi za smislom života između ljubavi i religije, snažnih vizija i potresnih trenutaka posle izgubljene ljubavi. Jedan od američkih kritičara napisao je da je “Snežna kraljica” „lepa i tragična povest o ljubavi koja ponovo dokazuje da je Kaningem jedan od velikih romanopisaca svoje generacije“.

Arhipelag je objavio i prethodni roman Majkla Kaningema “Dok ne padne noć” koji je imao veliki uspeh kod naših čitalaca. “Dok ne padne noć” je topla i sadržajna knjiga o emocijama koje mogu da preobraze čovekov život. Roman pripoveda o Peteru i Rebeki Haris, četrdesetogodišnjacima s Menhetna, iz Sohoa, u čijem mirnom i ispunjenom životu odjednom dolazi do neočekivanog preokreta. Junaci u romanu odjednom u svojoj svakodnevici otkrivaju sile za koje su mislili da više ne postoje i iz bezlične običnosti upadaju u vrtlog strasti i iskušenja, saznavajući mnogo i o sebi i o drugima.

Kaningem, dobitnik Pulicerovu nagradu za književnost, pisac je slavnog romana “Sati” o sudbini Virdžinije Vulf. Po ovom romanu snimljen je istoimeni film Stivena Daldrija sa Nikol Kidmen u glavnoj ulozi.

Podelite sa prijateljima:
Share