Snežana Kanački predstavnica Srbije na međunarodnoj konvenciji naučne fantastike

Snežana Kanački, autorka romana Polaris poslednji grad, predstavljaće Srbiju na Međunarodnoj konvenciji naučne fantastike Vorldkon, koja se ove godine održava u Velingtonu (Novi Zeland). Zbog okolnosti u kojima se svet našao konvencija će biti održana online, uz učešće velikih imena naučne fantastike.

Snežana Kanački

– Kada se govori o naučnoj fantastici u svetu, ne može da se ne spomene i konvencija koja veliča žanr pretežno okrenut budućnosti, utopiji, stvarima koje nadolaze, svemiru, neistraženim prostranstvima i vrstama koje ćemo tek upoznati. Moglo bi se reći da je naučna fantastika žanr koji nudi uvid u budućnost, kroz maštu i dovitljivost svojih autora – rekla je Snežana Kanački.

Vorldkon (Worldcon – The World Science Fiction Convention) je konvencija koja ima tradiciju dugu 78 godina, gde su se davne 1938. godine prvi put predstavili pisci naučne fantastike. To je ceremonija na kojoj se dodeljuje prestižna nagrada Hugo, najveće priznanje koje autor naučne fantastike može da dobije.

Tokom godina smo viđali razna velika imena koja su krasila ovaj festival, dok će ove godine čast zemlje domaćina pripasti jednom od najzapaženijih autora poslednjih godina, čija su dela na papiru i platnu osvojila ceo svet, a to je niko drugi do Džordž R.R. Martin. Takođe, počasni gosti pored njega su i saradnik i dizajner na franšizi filmova „Gospodar Prstenova“, „Distrikt 9“ i „Avatar“- Greg Brodmor, kao i slavna autorka Rouz Mičel, i mnogi drugi autori koji su ostavili svoj trag na sceni naučne fantastike.

Pročitajte i >> PLANINE LUDILA – univerzum stvoren iz zapanjenosti i straha (recenzija)

Za vreme dugogodišnjeg značaja koji poseduje ova konvencija naučne fantastike, nijedan pisac iz Srbije nije učestvovao. Tokom proteklim nekoliko godina na Vorldkonu su se pojavljivali autori iz Bosne i Hercegovine, i iz Hrvatske, dok naša zemlja nije imala svog predstavnika sve do ove godine.

Vorldkon konvencija se ove godine održava u Velingtonu, Novi Zeland i po prvi put je online. To naravno povećava mogućnost da sadržaj konvencije bude dostupan široj publici, za razliku od uživo konvencije, koja bi bila dostupna samo prisutnima.

Još jedna novina koja obeležava ovogodišnji Vorldkon je to što ima predstavnika iz Srbije, autorku koja svojim romanom Polaris poslednji grad postaje prvi predstavnik iz Srbije koji učestvuje na Vorldkonu.

Snežana Kanački
Snežana Kanački

Snežana Kanački je autorka iz Beograda, koja je svoj prvi roman Polaris poslednji grad objavila 2018. godine u izdanju Nove Poetike. Zatim je svoju ideju o okupljanju pisaca iz regiona u zajednički projekat kratkih priča Besan ostvarila već drugu godinu za redom, u izdanju Slovenskog Slova, Besan (2019) i Besan 2 (2020). Snežana ove godine učestvuje na dva festivala, SferaCon u Zagrebu, i Vorldkon – ConZealand >online< na Novom Zelandu.

Roman Polaris poslednji grad opisuje čovečanstvo koje živi u 28. veku u poslednjem gradu na planeti koji se nalazi na Južnom Polu. Nakon 400 godina života u krajnjoj utopiji, dešava se ubistvo cenjenog profesora Martina. Leo, sedamnaestogodišnji mladić, pokušava sa svojim prijateljima da otkrije mračne okolnosti pod kojima je profesor Martin izgubio život. Na svom putu otkrića, nailazi na čudna stvorenja koja vladaju prostorom van granica grada – stvorenja pod nazivom Varguni.

Roman je, pored toga što je autorkino prvo objavljeno delo, već izazvao znatnu pažnju publike, pogotovo van granica Srbije. U toku je priprema prevoda i objave romana na više stranih jezika – hrvatski, slovenački, nemački i engleski.

Podelite sa prijateljima:
Share