SLOVENSKI MATRIJARHAT – predavanje u Prometeju

U subotu, 10. decembra u 19 sati, u galeriji Prometej (Svetozara Miletića 16) održaće se predavanje Slovenski matrijarhat zasnovano na istoimenom delu Evelina Gasparinija, a predavač će biti Ivan Dimitrijević.

Evelino Gasparini bio je italijanski slavista i etnolog, apeninski pandan Veselina Čajkanovića i Kloda Levi-Strosa, kontinuirano je vršio istraživanja i vodio etnološke beleške o verovanjima, tradiciji inicijacije i o svadbenim običajima starih Slovena. Ova građa, sakupljena, poređana i razmotrena, stopila se skoro u potpunosti u fundamentalnu knjigu Slovenski matrijarhat.

Zaključci do kojih je došao Gasparini, upravo zato što su oborili sad već učvršćene stavove o strukturi slovenske civilizacije, izazvali su mnoge nedoumice i kontroverze. Ali u isto vreme, po svojim prosvetiteljskim aspektima i kvalitetu podsticaja ka novim heurističkim tumačenjima, oni su predstavljali ogroman doprinos napretku proučavanja etnogeneze Slovena.

Ne postoji genetsko istraživanje, arheološki trag ili stari zapis koji bi nam toliko dočarao našu davninu kao što to čini knjiga ovog autora, navode u Prometeju.

Ovo kapitalno delo upravo se nalazi kod Prometeja u štampi, sa više od 800 stranica koje je preveo Ivan Dimitrijević.

Podelite sa prijateljima:
Share