Slobodanu Tišmi nagrada za moderan umetnički senzibilitet

Pisci_Slobodan_Tisma
Slobodan Tišma

Novosadskom umetniku Slobodanu Tišmi pripala je nagrada fonda “Todor Manojlović” za moderan umetnički sezibilitet za 2013. godinu.

Ove godine žiri koga čine: predsednica Upravnog odbora Fonda prof.dr Vladilsava Gordić-Petković (književna teoretičarka i kritičarka, redovni profesor na Odseku za anglistiku Filozofskog fakulteta u Novom Sadu), Predrag Miki Manojlović (glumac), mr Boško Milin (teatrolog, docent na Odseku dramaturgije Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu), Vladimir Arsenijević (književnik i prevodilac) i Radovan Živankić (akademski slikar), doneli su odluku da laureat za moderan umetnički senzibilitet u 2013. godini bude Slobodan Tišma, književnik i umetnik iz Novog Sada.

Prema dogovoru od ustanovljena nagrade, priznanje se laureatu dodeljuje u mestu u kom živi, tako da je proglašenje dobitnika održano u zgradi Vlade AP Vojvodine, koja je bila domaćin manifestacije, a svečana dodela nagrade održaće se tokom maja meseca u Gradskoj kući u Zrenjaninu.

Zahvaljujući se na dodeljenoj nagradi, Slobodan Tišma je izrazio zadovoljstvo što je svrstan u red književnika, odnosno, umetnika modernog umetničkog senzibiliteta, iako spada u generaciju rođenu tek posle rata, 1946. godine.

U obrazloženju članova žirija stoji da je Slobodan Tišma kao urednik književnih programa na novosadskoj “Tribini mladih” u njenim najslavnijim danima i urednik kulturne rubrike studentskog lista “Index” i tada se bavio konceptualnom umetnošću.

Tokom kasnih sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka bavio se poezijom i rok muzikom i bio član umetničkih grupa “Kod” i “E-Kod” i kao takav stvarao je istoriju novog talasa sa grupama La Strada i Luna, da bi se devedesetih godina potpuno posvetio književnosti.

Objavio je knjigu poezije “Marinizmi”, “Vrt kao to” i pesnički dnevnik “Blues diary”. Tokom 2005. godine objavio je roman “Urvidek”, za koji je dobio nagradu Stevan Sremac, potom roman “Quattro staggioni” i nagradu Biljana Jovanović i 2012. godine roman “Bernardijeva soba”, za koji je dobio NIN-ovu nagradu.

* * *

Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin” u Zrenjaninu osnovala je 1991. godine Fond “Todor Manojlović” sa ciljem da istražuje, objavljuje i afirmiše dela Todora Manojlovića, kao i da podstiče književno stvaralaštvo uopšte. Tim povodom ustanovljena je prestižna “Nagrada za moderan umetnički senzibilitet”, koja se iz godine u godinu dodeljuje stvaraocima iz različitih oblasti umetnosti, čije delo ostvaruje autentičnu, provokativnu i prirodnu saglasnost sa bićem i stvaralaštvom Todora Manojlovića.

Izvor: RTV

Podelite sa prijateljima:
Share