SLAVUJ NAD PIRINEJIMA: srpsko izdanje najčitanijeg istorijskog romana 2015.

evrobook-Slavuj nad pirinejima koricaRoman “Slavuj nad Pirinejima” Kristin Hane, koji je proglašen za najbolji istorijski roman u 2015. godini po izboru čitalaca sajta Goodreads, najpopularnije svetske internet zajednice posvećene književnosti, upravo je objavljen u izdanju IK Evro Book. Roman je na srpski prevela Jana Tufegdžić.

U ljubavi otkrivamo kakvi bismo želeli da budemo. U ratu otkrivamo kakvi uistinu jesmo.

Francuska 1939. U tihom seocu Karivou, Vjan Morijak oprašta se od Antoana, muža koji odlazi na front. Vjan ne veruje da će nacisti zauzeti Francusku, sve dok se iznad nepreglednih kolona njihovih vojnika, kamiona i tenkova ne podigne preteći oblak prašine, dok se nebo nad Karivoom ne zacrni od aviona i bombi što seju smrt. Kad se nemački kapetan useli u dom Morijakovih, jedini način da Vjan sačuva porodičnu kuću jeste da ćutke živi uz neprijatelja. Pritisnuta teškom oskudicom i beznađem, prinuđena na nezamislive ustupke, Vjan donosi teške odluke. Za to vreme njena buntovna mlađa sestra Izabel pridružuje se Pokretu otpora i strastveno se zaljubljuje u mladog partizana, idealistu Gaetona.

Snažna priča o dvema sestrama u Drugom svetskom ratu, o ženskoj prilagodljivosti i istrajnosti, o onome što bismo zaista učinili kad bi nas život stavio pred iskušenje. Da li bismo ga preobrazili u priliku ili bismo poklekli? Jesmo li kukavice ili junaci? Da li smo odani onima koje volimo ili bismo ih izdali?

Kristin Hana je rođena 1960. u južnoj Kaliforniji, a u osmoj godini se s porodicom preselila u državu Vašington.

Dok je studirala pravo, uz pomoć majke koja se u to vreme borila s opakom bolešću, napisala je svoju prvu knjigu. Bio je to, po rečima same autorke, najgori istorijski roman na svetu. Između neuspelog prvog pokušaja i najnovijeg romana Slavuj nad Pirinejima Kristin Hana je napisala više od dvadeset briljantnih knjiga, dobila nekoliko uglednih književnih nagrada, a njeni romani osvajaju liste najprodavanijih knjige. Slavuj nad Pirinejima održao se dvadeset nedelja na prestižnoj listi bestselera Njujork tajmsa.

Producentski gigant TriStar-Sony Pictures Entertainment otkupio je prava za ekranizaciju romana Slavuj nad Pirinejima, saopštio je Evro Book.

Podelite sa prijateljima:
Share