Slavoj Žižek: PANDEMIJA! 2. Hronika izgubljenog vremena

Izdavačka kuća Akademska knjiga iz Novog Sada objavila novu knjigu jednog od najpoznatijih filozofa i teoretičara kulture danas u svetu Slavoja Žižeka “PANDEMIJA! 2. Hronika izgubljenog vremena”. Knjigu je sa engleskog preveo Dušan Janjić.

Slavoj Žižek

U ovom uzbudljivom nastavku hvaljene knjige „Pandemic!: COVID-19 Shakes the World“ Slavoj Žižek zalazi u neke još neočekivanije dimenzije zaključavanja društava, karantina i socijalnog distanciranja, kao i narastajućeg nepokornog protivljenja tim merama od već umorne javnosti širom sveta.

Žižek istražuje indirektne posledice loše žetve po snabdevanje hranom, uzrokovane manjkom radne snage i hipereksploatacijom globalne klase zdravstvenih radnika, bez čijeg bi rada bio nemoguć svakodnevni život. Pomoću takvih primera on ističe nesposobnost savremenog kapitalizma da u doba krize efikasno zaštiti zajednicu.

Pišući s karakterističnom odvažnošću i žarom, Žižek se kreće od kritičke teorije preko pop-kulture do psihoanalize ne bi li pokazao problematičnu dinamiku između saznanja i moći koja izlazi na videlo u ovim zaraznim vremenima.

David Grosman: Svi smo jedno zarazno ljudsko tkivo

Slavoj Žižek je jedan od najpoznatijih živih svetskih filozofa, najveći pečat njegovom delu daje izvorna kombinacija filozofije i psihoanalize. Područja njegovog istraživačkog rada su psihoanaliza, politička filozofija, nemačka klasična filozofija i religija. Jedan je od najpromoćurnijih posmatrača postmoderne kulture, kako visoke tako i niske. U analizama koje zaustavljaju dah, tako raznolikih autora kao sto su Lacan, Hegel, Marx, Schelling i Hitchcock, Wagner, Raymond Chandler i Ridly Scott, Žižek prati strukturu fantazije kako je ona produkovana i kako se opire poznim kapitalističkim instrumentima moći. Ipak, polazna teoretska osnova mu je bila psihoanalitička teorija Jacquesa Lacana. Rođen je 1949. godine u Ljubljani. Diplomirao je na odseku za filozofiju i sociologiju 1971. godine, a doktorirao 1981. godine na odseku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Ljubljani. Doktorsku disertaciju iz psihoanalize odbranio je u Francuskoj 1985. godine na univerzitetu Paris VII. Kao gostujući profesor predavao je na više od 50 univerziteta u svetu: Univerzitet Paris VIII, Univerzitet Minesota, Univerzitet Nju Orleans, Univerzitet u Mičigenu, Njujorku, Vašingtonu itd. Učestovao je na preko 400 međunarodnih simpozija. COBISS beleži preko 900 bibliografskih jedinica. Prevođen je na više od 20 svetskih jezika. Knjiga “Interrogating the Real” je bilo prvo Žižekovo delo prevedeno na srpski jezik. U izdanju Akademske knjige još su objavljene knjige: “Islam, ateizam i modernist”; “U odbranu izgubljenih stvari”, “Lenjin 2017” i “Kao lopov u noći”.

Podelite sa prijateljima:
Share