Slavitude: širi izbor za najbolje prozno delo 2021/2022.

Izdavačka kuća Slavitude obaveštava da je žiri u sastavu: Živko Vlahović (predsednik žirija), Sofija Popović, Miša Milutinović, Tamara Radević, Nina Praštalo, Aleksandra Mladenović (članovi) – nakon detaljnog razmatranja, načinio prvu selekciju i među 64 naslova, koliko je pristiglo na ovogodišnji regionalni konkurs za najbolje prozno delo 2021/2022. godine, odabrao 20 koje je uvrstio u širi izbor.

najbolje prozno delo

Ovim organizatori izražavaju zadovoljstvo kvalitetom pristiglih naslova i zahvaljuju svim izdavačkim kućama i autorima koji su se odazvali i na taj način doprineli uspešnosti konkursa.

Reč žirija: najbolje prozno delo 2021/2022.

Ono što se nakon čitanja pristiglih naslova izdvaja kao opšti utisak žirija jeste izvesna vrsta idejnog i tematsko-motivskog jedinstva koje se u njima zapaža. Reč je pre svega o specifičnom načinu na koji se autori bave pitanjem otuđenosti pojedinca u društvu obeleženom razorenim sistemom vrednosti, čovekovom ličnom, ali i kolektivnom borbom sa teretom ratne prošlosti, suočavanjem sa bolešću i smrću bliskih osoba, večitom težnjom ka boljem životu, napuštanjem rodnog kraja i nostalgijom koja se, usled iskorenjenosti pojedinca iz zavičaja, trajno u njega useljuje.

Izbegavanje bilo kakvog otklona od ovakve stvarnosti, prihvatanje i vrednovanje života uprkos svim okolnostima, kao i neosporna, čista emocionalnost kojom naslovi pritom obiluju, umnogome su otežali žiriju zadatak, te su kriterijumi kojima smo se vodili bili pre svega originalnost izraza, njegova ubedljivost u istovremeno odmerenom pristupu autora, veština pripovedanja i prenošenja ideje u književni tekst, pritom podjednako uvažavajući tradicionalne i inovativne prozne forme. Zajedničkim nastojanem da se osvetli potreba za prevazilaženjem nedostatka komunikacije i međuljudske povezanosti, odabrani autori nas vode u pravcu zaključka da pomenute misaone preokupacije koje karakterišu ova dela nisu samo puki plod fikcije u sklopu njihovog stvaralačkog rada – reč je o potrebi koja, ukoliko se pročitana dela dožive kao njen reprezentativni uzorak, nesumnjivo u velikoj meri obeležava aktuelnu književnu produkciju regiona, čineći ga u ovoj težnji ujedinjenim možda više nego ikada pre. (ispred udruženja Slavitude: Sofija Popović)


Lista od 20 autora koji ostaju u konkurenciji uređena je azbučnim redom i ne predstavlja rangiranje na osnovu preferencija žirija.

 1. Bojan Babić, „Kako se jede nar“ (Partizanska knjiga)
 2. Berislav Blagojević, „Nostalgija za nepostojećim“ (Imprimatur)
 3. Ana Marija Grbić, „Srneća leđa“ (Geopoetika)
 4. Saša Guberinić, „O ostalima“ (Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“, Sombor)
 5. Feđa Gudić, „Prije kabura – mrak“ (Imprimatur)
 6. Miloš Živković, „Košmarnik“ (Darma books)
 7. Olivera Zulović, „Priručnik za solidan život“ (Lom izdavaštvo)
 8. Branislav Janković, „Zidanje ambisa“ (Laguna)
 9. Samedin Kadić, „Radio Piton“ (Buybook)
 10. Dejan Mak, „Privlačne utvare“ (KOV – Književna opština Vršac)
 11. Senka Marić, „Gravitacije“, (Buybook)
 12. Igor Marojević, „Sve za lepotu“ (Dereta)
 13. Elvedin Nezirović, „Ono o čemu se ne može govoriti“ (Buybook)
 14. Lazar Pavlović, „Priče o Adamu“ (PPM Enklava)
 15. Adnan Repeša, „Iza šutnje su planine“ (Buybook)
 16. Damir Uzunović, „Ja sam“ (Buybook)
 17. Aida Hoffman, „Ispod oraha“ (Planjax komerc)
 18. Aleksa Čuljak, „Kamenorezac“ (Bitije)
 19. Mediha Šehidić, „Kapija“ (Buybook)
 20. Faruk Šehić, „Greta“ (Buybook)
Podelite sa prijateljima:
Share