Slađana Milenković jedna je od dobitnika ovogodišnje nagrade Fondacije “Naji Naaman” iz Libana, namenjene autorima koji u svom književnom radu neguju i podržavaju ljudske vrednosti i slobode.

Tradicionalnu književnu nagradu Fondacija „Naji Naaman“ iz Libana dodeljuje u nekoliko kategorija, a među ovogodišnjim dobitnicima je 77 autora iz 78 zemalja sveta, odabranih među ukupno 3.034 prijavljena autora.

Književnica, profesor visoke škole i novinarka, članica Društva književnika Vojvodine, Udruženja novinara Srbije, dr Slađana Milenković dobitnica je nagrade za kreativnost.

Nagrada libanske fondacije „Naji Naaman“ ustanovljena je 2002. godine i dodeljuje se autorima koji u svom književnom radu po sadržaju i po stilu neguju ljudske vrednosti i podržavaju ljudske slobode.

Slađana Milenković

Prof. dr Slađana Milenković radi kao profesor u Visokoj školi strukovnih studija za vaspitače i poslovne informatičare – Sirmijum u Sremskoj Mitrovici, radila je kao glavni i odgovorni urednik Radiotelevizije «M» u tom gradu, kao novinar-urednik kulture i novinar-saradnik brojnih listova, nacionalnih i svetskih novinskih agencija. Glavni i odgovorni je urednik Časopisa za nauku, kulturu i umetnost Sunčani sat u Sremskoj Mitrovici od 2002. godine do danas.

Autor je zbirki poezije: Jutro zaspale srne (1994. Požega: Svitak), Goniči snova (1995. Jazak: Drugari,) Potpis sna (1997. Novi Sad, Sremski Karlovci: Brankovo kolo), Drugim rečima (2014. Novi Sad: Prometej) Goniči snova/Hounds of Dreams (2016. Sremska Mitrovica: Književna zajednica), Septembercity (prevod na poljski Olga Lalić-Krowicka, 2019. Poljska Krosno: Wydawnictwo Ruthenus – Rafał Barski).

Pogledajte i: ZVONA I ZVONARI nova knjiga Ivana Sokača

Objavila je više samostalnih naučnih monografija i udžbenika, naučnih i stručnih studija, književnokritičkih tekstova i prikaza u zbornicima i časopisima u zemlji i inostranstvu. Član je Društva književnika Vojvodine i Udruženja novinara Srbije. Tokom 2011-2018. bila je član Nacionalnog prosvetnog saveta Republike Srbije. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja iz oblasti književnog stvaralaštva, a posebno se izdvaja Nagrada „Sima Cucić“ za najbolju knjigu iz oblasti nauke o književnosti za decu 2019. Banatskog kulturnog centra Novo Miloševo. Pesme su joj prevedene na engleski, nemački, turski, poljski, japanski, bugarski, rumunski, švedski, makedonski i druge jezike.

Podelite sa prijateljima:
Share