SKD: Sećanje na Stevana Tontića

Srpsko književno društvo danas u 19 časova, u okviru tribinskog programa, organizuje razgovor Sećanje na Stevana Tontića (Beograd, Francuska 7).

Sećanje na Stevana Tontića

Učestvuju: Radmila Gikić Petrović, Milovan Marčetić, Gojko Božović, Vule Žurić, Mihajlo Pantić. Moderatorka: Snežana Minić Veljović

Stevan Tontić je pisao poeziju, prozu, eseje, kritiku i prevodi s nemačkog jezika. Sastavio je nekoliko antologija, među njima i veoma zapaženu antologiju Moderno srpsko pjesništvo (1991), s obuhvatom srpskih pesnika 20. veka iz Jugoslavije i dijaspore. Bila je to prva antologija srpske poezije u istoriji BiH.

Priredio je izdanja većeg broja pisaca (P. Kočić, B. Ćopić, N. Šop, D. Maksimović, V. Popa, S. Raičković, M. Dizdar, D. Trifunović, D. Kolundžija i dr.) Bio je tri godine član NIN-ovog žirija kritike za roman godine.

Član Srpskog i Nemačkog PEN-centra, Udruženja književnika Srbije, Srpskog književnog društva i Udruženja književnih prevodilaca Srbije. Collegium Europaeum Jenense (Jena) izabrao ga je za svog dopisnog člana, što je „priznanje za izvanredan rad na razumevanju među narodima.“

Nosilac je najuglednijih nagrada u Srbiji i BiH. U Nemačkoj je 2000, 2001. i 2019. dobio tri značajne međunarodne nagrade za književnost.

Podelite sa prijateljima:
Share