SKD – Razgovori s razlogom – Milan Orlić: ANDRIĆ, CRNJANSKI, PEKIĆ

U ponedeljak , 12. marta u 20 časova u Srpskom književnom društvu (Francuska 7, Beograd) u okviru ciklusa Razgovori s razlogom biće predstavljena knjiga Milana Orlića Andrić, Crnjanski, Pekić
(pripovedne strukture srpskog (post)modernističkog romana: dekonstrukcija pripovednog subjekta i rekonstrukcija figure pripovedača).

U razgovoru će učestvovati Dobrivoje Stanojević i autor. Uređuje i vodi Dejan Simonović.

„Studija Milana Orlića Andrić, Crnjanski, Pekić (pripovedne strukture srpskog (post)modernističkog romana: dekonstrukcija pripovednog subjekta i rekonstrukcija figure pripovedača), strukturalistički preispitujući srpski književni kanon XX veka, daje originalni doprinos srpskoj književnoj teoriji. Zahvaljujući rezultatima inovativnih i sveobuhvatnih analiza koje se odnose na nekoliko generacija srpskih modernističkih i postmodernističkih pisaca, Orlićeva saznanja su takođe relevantna za istraživanja slavističke i evropske literature. Prema mom saznanju, ovako opsežno i zahtevno istraživanje figure pripovedača u srpskom modernizmu i postmodernizmu kao što je Orlićevo, ne postoji.

Obuhvatajući izbor srpskih pisaca od kojeg zastaje dah, uključujući one koji su tačno identifikovani kao „preteče“ modernizma i postmodernizma, Orlićeva studija je dubinski fokusirana na tri ključna autora koja svojim delima povezuju srpski i jugoslovenski modernizam i postmodernizam: Ivu Andrića, Miloša Crnjanskog i Borislava Pekića. Orlić ne istražuje samo ključne tipološke karakteristike njihove proze, nego i dela koja su bitna za proučavanje figure pripovedača u ostalim žanrovima.

Tako Orlić dolazi do jednog od glavnih uvida, naime, da su pripovedne strukture srpske proze prešle putanju od potpuno razvijenog pripovednog subjekta do razgrađene figure pripovedača koja više nije „zakonodavac“ teksta. Umesto toga, nova figura pripovedača je „interpretator“ materijala koje ugrađuje u vlastitu tekstualnu strukturu. Ovu evoluciju Orlić je u Apendiksu studije predstavio dvema plastičnim dijagramskim šemama koje, u pravom strukturalističkom maniru, sažimaju pripovedne modele u srpskoj modernističkoj i postmodernističkoj prozi.“

Tomislav Longinović

Milan Orlić rođen je 1962. godine u Pančevu. Književnik, filozof, naučni istraživač. Osnovne i master studije završio na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu (grupa za filozofiju). Doktorirao na Univerzitetu Monaš u Melburnu (Australija) temom The Narrative Structures of the Serbian Postmodern Novel: The Disintegration of the Narrative Subject and Re-construction of the Narrator Figure.

Držao je predavanja na Univerzitetima u Pragu, Brnu, Gdanjsku, Poznanju, Vroclavu, Opolu, Krakovu, Univerzitetu Monash u Melburnu (Australija), kao i na Univerzietu Sorbona (Pariz 1 i Pariz 4).
Učestvovao na više od 30 naučnih konferencija i okruglih stolova u Srbiji, regionu i svetu, na tri kontinenta. Učestvovao na više od 30 međunarodnih pesničkih festivala.

Objavljene knjige: O ne/stvarnom (pričoroman); Momo u polarnoj noći (mali poetski roman), Iz polarne noći (knjiga poezije); Zapisi iz polarne noći (knjiga eseja); Bruj milenija (knjiga poezije); Grad, pre nego što usnim (knjiga poezije); Žudnja za celinom. Zastupljen je u dvadesetak najvažnijih domaćih i stranih izbora, antologija i leksikona.

Najznačajnije nagrade: Isidora Sekulić, Milan Rakić, Branko Miljković, Prosvetina nagrada, Pečat varoši sremskokarlovačke, Pegaz, Plaketa Mermer i zvuci, Kondir Kosovke devojke i druge. Poezija i eseji prevođeni su mu na petnaestak jezika, među kojima je i prevod objavljen u International poetry Review (SAD, Severna Karolina). Objavio je bilingvalno francusko-srpsko izdanje knjige pesama Ardent desir d’unite (billingue serbe-francais) u izdanju izdavačke kuće L’Harmattan (Paris, 2013).

O Orlićevom stvaralaštvu napisano je stotinak tekstova u Srbiji i regionu kao i nekoliko tekstova u inostranim časopisima u Evropi i svetu, uključujući World Literature Today (SAD).
Uređivao časopis Književnost. Glavni je i odgovorni urednik časopisa Sveske (nagrada “Jeremija Živanović” za najbolji književni časopis u Srbiji za 2001. godinu). Kao glavni urednik, uređivao reviju za digitalnu umetnost i kulturu Sveske-ArtTech. Glavni je urednik izdavačke kuće Mali Nemo.

Podelite sa prijateljima:
Share