SKD: Razgovori s razlogom – Gojko Božović, Mapa

Nova knjiga pesama Gojka Božovića Mapa biće predstavljena večeras u 20 časova u Srpskom književnom društvu.  U razgovoru će učestvovati Jelena Lengold, Saša Radojčić i autor. Program uređuje i vodi Dejan Simonović.

Nova knjiga pesama Gojka Božovića Mapa (Povelja, Kraljevo, 2017) predstavlja zaokruženu celinu u kojoj pojedinačni ciklusi knjige deluju kao poglavlja jedne zajedničke priče u kojoj je izrazito prisutno nekoliko važnih pesničkih figura. To je najpre figura putovanja koja od početne do završne pesme govori o izmeštenom subjektu modernih vremena koji je uvek u pokretu i u neizvesnoj promeni, ali gotovo nikada u svom prirodnom ležištu. Odmah potom su to figure sećanja i iskustva, individualnih i socijalnih strahova, kao i figura stvari koje su prepoznate, izdvojene i izložene preispitivanju u suštinski ispražnjenom svetu. Posebno mesto u ovoj knjizi ima figura grada kao sume modernih iskustava, ali i kao izraza kulturnog i istorijskog trajanja. Oblikovane u dijalogu sa prethodnim knjigama pesama Gojka Božovića, u prvom redu sa Elementima (2006) i sa Obližnjim božanstvima (2012), pesme u knjizi Mapa, u isti mah refleksivne i narativne, istrajno ispituju tragove starih priča u modernom iskustvu, kao i karakter i značenja novih mitova koji nastaju u uzburkanom tkivu prepoznatljive svakodnevice u kojoj ovi stihovi prepoznaju i očaj i rezignaciju, i sabrano ćutanje i izrazite glasove. Pesme u knjizi Mapa pisane su u proteklih pet godina.

Gojko Božović (Pljevlja, 1972), pesnik, književni kritičar, esejista, izdavač. Objavio knjige pesama: Podzemni bioskop (1991), Duša zveri (1993), Pesme o stvarima (1996), Arhipelag (2002), Elementi (2006), Obližnja božanstva (2012) i Mapa (2017); knjige eseja: Poezija u vremenu. O srpskoj poeziji druge polovine 20. veka (2000) i Mesta koja volimo. Eseji o srpskoj poeziji (2009); antologije: Antologija novije srpske poezije (2005), Place We Love. An Anthology of Contemporary Serbian Poetry (2006, 2011) i Svet oko nas. Evropski gradovi u novoj srpskoj pripoveci (2009). Nagrade za poeziju: „Matićev šal”, „Brana Cvetković”, „Đura Jakšić”, „Branko Ćopić” i „Europa Giovani International Poetry Prize”. Nagrada za esejistiku: „Borislav Pekić”.

Poezija i eseji Gojka Božovića prevođeni su na engleski, francuski, nemački, italijanski, ruski, španski, holandski, danski, portugalski, češki, mađarski, slovački, poljski, rumunski, bugarski, slovenački i makedonski jezik. Knjige izabranih pesama Gojka Božovića objavljene su u Makedoniji (Elementi, 2010) i u Bugarskoj (Imeto na ezika, 2016). U Makedoniji je objavljena i knjiga pesama Gojka Božovića Okolni božestva : pesni i hroniki (2014). Bavi se priređivačkim i uredničkim radom. Osnivač i glavni urednik Izdavačke kuće Arhipelag i Beogradskog festivala evropske književnosti. Potpredsednik je Srpskog PEN centra. Živi u Beogradu.

Podelite sa prijateljima:
Share