SKD: Razgovor o novoj knjizi pesama Gojka Božovića

U četvrtak, 8. decembra u 19 sati u Srpskom književnom društvu (Francuska 7, Beograd) biće organizovan razgovor o novoj knjizi Gojka Božovića Dok tonemo u mrak.

Dok tonemo u mrak

U razgovoru će učestvovati Aleksandra Žeželj Kocić, Sonja Milovanović, Jovana Milovančević i Gojko Božović. Program uređuje i vodi Mirjana Mitrović.

Slušajući daleke glasove,
Mi smo izgubili dar
Da čujemo dragi glas, na ivici uha.

Dok tonemo u mrak, najnovija pesnička knjiga Gojka Božovića, u izdanju kraljevačke Povelje, vodi dijalog sa nimalo nežnim savremenim trenutkom – samo u jednoj pesmi pominju se reke u cevima, đubrište, mladi bučni ljudi. Taj dijalog, međutim, vodi jedan suptilan lirski subjekt, koji uspeva da ostane promišljen, a da ipak ne upadne u zamku pesimizma.

„Poezija od nas traži da budemo tihi, koncentrisani i pažljivi“, smatra Gojko Božović i u ovoj zbirci uspeva da ostane takav.

Gojko Božović (Pljevlja, 1972), pesnik, književni kritičar, esejista, izdavač, objavio je zbirke poezije Podzemni bioskop (1991), Duša zveri (1993), Pesme o stvarima (1996), Arhipelag (2002), Elementi (2006), Obližnja božanstva (2012), Mapa (2017) i Tiha zverka podneva (izabrane pesme i hronike, 2019). Za poeziju je dobio nagrade: „Matićev šal“, „Brana Cvetković“, „Đura Jakšić“, „Branko Ćopić“, „Europa Giovani International Poetry Prize“, „Kočićevo pero“, „Kočićeva knjiga“ i „Gračanička povelja”. Zbirke poezije su mu prevođene i objavljivane u više zemalja.

Objavio je više knjiga eseja uglavnom o srpskoj poeziji, a za esejistiku je dobio nagradu „Borislav Pekić“.

Vodi izdavačku kuću Arhipelag, osnivač je Beogradskog festivala evropske književnosti i potpredsednik Srpskog PEN centra. Dobitnik je nagrade „Vitez poziva“ (2019) za rad u oblasti kulture, književnosti i izdavaštva.

Podelite sa prijateljima:
Share