SKD povodom otkazivanja razgovora o knjizi Agresija i kultura

Povodom iznenadnog i bezrazložnog otkazivanja razgovora o knjizi Bojana Jovanovića Agresija i kultura u Narodnoj biblioteci Srbije, reagovalo je Srpsko književno društvo koje je izrazilo zabrinutost jer je otkazivanjem uskraćena mogućnost da se preispitaju fenomeni predstavljeni u knjizi i pitanja aktualizovana najnovijim događajima koji potresaju naše društvo.

Agresija i kultura

– Veoma smo neprijatno iznenađeni otkazivanjem razgovora povodom knjige Bojana Jovanovića Agresija i kultura, zakazanog za četvrtak, 9. decembra u 18,00 časova u Narodnoj biblioteci Srbije, a u kojem je trebalo da učestvuju Žarko Trebješanin, Časlav Koprivica, Jovan Babić i autor ovog dela. Iako bi svakoj ustanovi kulture bila čast da ugosti ove u svojim oblastima naše najkompetentnije stručnjake, ugledne i časne intelektualce, neshvatljivo je da je upravo Narodna biblioteka Srbije iznenada i bez ikakvog obrazloženja otkazala njihovo gostovanje. Ovim postupkom oni su neosnovano poniženi, a neodržavanjem najavljenog događaja naneta je šteta ne samo našoj kulturnoj javnosti već i samoj Narodnoj biblioteci Srbije. Zbog ovog čina smo ozbiljno zabrinuti, jer je zainteresovanim posetiocima uskraćena mogućnost da prisustvuju tribini najavljenoj sa ciljem da problematizuje fenomene i pitanja postavljena u ovoj knjizi, aktualizovana najnovijim događajima koji potresaju naše društvo – navodi se u saopštenju Srpskog književnog društva.

Srpsko književno društvo smatra da antropološka studija Agresija i kultura, koja je već dobila pozitivne stručne ocene i izazvala širu pažnju čitalaca, kao i najavljeni učesnici razgovora o njoj nisu i ne mogu biti sporni. U ovom slučaju samo je sporno iznenadno i bezrazložno otkazivanje najavljenog razgovora o ovom delu, ističe SKD.

– Povode i motive ovog postupka ne želimo da razmatramo, jer njihovom analizom bi trebalo da se bave stručnjaci, a neumesnu odluku o neodržavanju najavljene tribine posebno su dužni da preispitaju članovi UO NBS i o tome obaveste našu javnost – piše u saopštenju SKD-a.


Knjiga Bojana Jovanovića, Agresija i kultura (Data status, Beograd 2021) razmatra na antropološki i psihološki način neke od krucijalnih problema ljudske agresivnosti. Neka od osnovnih pitanja koja se postavljaju u knjizi su da li je agresija ličan ili kolektivan čin i koliko je kultura doprinela da agresivno ponašanje postane dominantno stanje naše moderne i postmoderne civilizacije.

Podelite sa prijateljima:
Share