SKD – Portret: Ivo Tartalja

Večeras u 20 časova u Srpskom književnom društvu  (Francuska 7, Beograd) biće održan razgovor o delu Iva Tartalje. U programu učestvuju: Dušan Ivanić, Adrijana Marčetić, Jovan Delić i Ivo Tartalja.

Ivo Tartalja je rođen 1930. godine u Beogradu, gde je završio osnovnu školu („Vuk Karadžić“) i gimnaziju („I muška“). Diplomirao je i doktorirao (1961) na Filozofskom fakultetu (filozofska grupa) Univerziteta u Beogradu. Radio je na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filozofskog, potom Filološkog, fakulteta od 1955. do penzionisanja 1995. godine. Pored redovne nastave na Fakultetu izvodio je tečajeve za postdiplomsku nastavu u Beogradu, Novom Sadu i Prištini.

Po više semestara takođe je održavao nastavu iz teorije književnosti na novoosnovanim fakultetima u Nišu i Kragujevcu. Od osnivanja Instituta za književnost i umetnost (najpre Centra za teoriju književnosti i umetnosti) radio je u ekipi osnivača i više godina kao referent za estetiku (1960-1968).

Osim velikog broja eseja i studija, kao posebna izdanja, objavio je knjige: Počeci rada na istoriji opšte književnosti kod Srba (1964), Đure Daničića lekcije iz estetike (1968), Pripovedačeva estetika, prilog poznavanju Andrićeve poetike (1979), Beograd XXI veka – iz starih utopija i antiutopija (1989), Put pored znakova (1991), Teorija književnosti za srednje škole (prvo izdanje 1998), Do praestetike (2007), Pesma o pesmi (2013).

Priredio je za štampu Studije i kritike Ljubomira Nedića, tri knjige Sabranih dela Bogdana Popovića (O umetnosti i stilu, Književna teorija i estetika, Listići i drugi članci), i knjigu Vojina Rakića Bogdan Popović iz razgovora davnih. Uređivao je zbornike naučnih radova, radio je kao sekretar Odbora za kritička izdanja SANU (1972-1975), kao član uredništva biblioteke „Književna misao“ Srpske književne zadruge, edicije „Srpska književna kritika“ Instituta za književnost, kao i u redakcijama periodičnih publikacija.

Dobitnik je više uglednih priznanja, nagrade „Đorđe Jovanović“ za najbolju književnokritičku i esejističku knjigu u 2013. (Pesma o pesmi), nagrade „Mladen Leskovac“ (2015) Matice srpske za celokupno naučno delo iz oblasti istorija srpske književnosti, kao i priznanja „Zlatna srpska književnost“ (2014) koje fondacija „Aleksandar Arnautović“ dodeljuje za izuzetan doprinos proučavanju srpske književnosti.

Podelite sa prijateljima:
Share