SKD – Milica Janković: Jedna moguća autobiografija

U utorak, 13. decembar u 19 sati u Srpskom književnom društvu (Francuska 7, Beograd) biće održana promocija knjige Milica Janković: Jedna moguća autobiografija Slavice Garonje (Prometej, 2022).

Jedna moguća autobiografija

U razgovoru učestvuju Slavica Gronja i Mališa Stanojević, program uređuje i vodi Mirjana Mitrović.

Lepi su bili moji mladenački ideali, lepi i još lepši i primamljiviji, što je stvarnost, što je život bio oporiji. O, kako sam volela to svoje blago, koje drugi nisu ni primaćivali!

U knjizi Jedna moguća autobiografija, koju je priredila Slavica Garonja, prvi put je pred čitaocem na jednom mestu većina od stotinak pripovedaka koliko je Milica Janković za života objavila, što u zbirkama što u časopisima. Knjiga takođe sadrži do sada nepoznate i neobjavljivane fotografije Milice Janković iz poslednjih godina života.

Srpska književnica Milica Janković (1881-1939) pripada plejadi značajnih, ali dugo zanemarivanih srpskih pisaca. Već prvom pričom, objavljenom u Srpskom književnom glasniku zadobila je pohvale Jovana Skerlića, da bi posle prve knjige Ispovesti iz 1913. zaslužila mesto u njegovoj Istoriji novije srpske književnosti.

Ipak, životne okolnosti deformisale su ono što je trebalo da bude jedna blistava književna karijera. Borba sa bolešću od rane mladosti i poslednjih 20 godina života prikovanosti za invalidska kolica i postelju obeležili su opus Milice Janković.

Za života je objavila tri romana (Pre sreće, Plava gospođa i Mutna i krvava), knjige za decu i više zbirki pripovedaka, među kojima su Među zidovima, Putem, Plavi, dobroćudni vali, Ljudi iz skamije.

Podelite sa prijateljima:
Share