SKD-KRUPARA 2021. Međunarodna književna kolonija

Srpsko književno društvo i kompleks Krupara (Bačko Dušanovo kod Subotice) organizuju međunarodnu književnu koloniju SKD-Krupara koja će trajati od 25. do 29. avgusta 2021. godine.

SKD-Krupara

Ovogodišnji učesnici kolonije su: Sibelan Forester (Sibelan Forrester) – Sjedinjene Američke države, Ljubinka Perinac Stankov – Rumunija, Atila Sabo Paloc (Szabó PalóczAttila) – Mađarska, Franja Petrinović, Nenad Milošević – Srbija. Program uređuju i vode Đorđe Kuburić i Dejan Simonović.

Međunarodna književna kolonija SKD–Krupara je mesto susreta književnika i književnih prevodilaca. Mesto prožimanja jezika, kultura, književnih pristupa i iskustava. Mesto razmene i podsticaja.

To je prilika da se, u neposrednom susretu, pisci i prevodioci upoznaju bolje, dublje, svestranije, sveobuhvatnije.

Kolonija SKD-Krupara se održava u prelepom ambijentu kompleksa Krupara u Bačkom Dušanovu kod Subotice, a zahvaljujući predusretljivosti porodice Anđelić, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Međunarodna književna kolonija SKD–Krupara se održava od 2019. godine.

Nadogradnja je književne tribine ,,Književne večeri sa Đorđem Kuburićem“ koja se, u istom prostoru, odvija počev od 2010. godine.

SKD-Krupara 2021: UČESNICI

Sibelan Forester (Sibelan Forrester) je profesor ruske književnosti na fakultetu Swarthmore College, nedaleko od Filadelfije u saveznoj državi Pensilvanija. Specijalizira rusku poeziju, posebno Marinu Cvetajevu i savremenu autorku Mariju Stepanovu. Osim ruske književnosti, predaje folklor i teoriju i praksu prevoda. Prevela je roman Milice Mićić Dimovske Mrena (The Cataract, 2016), i pesme Marije Knežević (Tehnika disanja, Breathing Technique, 2020).

Ljubinka Perinac Stankov je glavni urednik časopisa „Književni život”. Rođena je 2. aprila 1969. godine u Temišvaru. Diplomirala je na Filološkom fakultetu pri Zapadnom univerzitetu u Temišvaru, na odseku za rumunski i ruski jezik i književnost (1989–1994). Radila je i kao urednik televizije „TVT`89“, a dugi niz godina bila je glavni urednik nedeljnika „Naša reč” pri SSR. Objavila je šest pesničkih zbirki, i tri knjige kolumni i književnih hronika. Prevodi sa rumunskog na srpski, kao i s rumunskog na srpski. Zajedno sa Aleksandrom Stojkovićem i Slavomirom Gvozdenovićem priredila Antologiju srpske poezije XX–XXI veka na rumunskom Malulcelălalt. Član je Saveza pisaca Rumunije, Udruženja književnika Srbije i Društva književnika Vojvodine. Dobila je više značajnih književnih nagrada u Srbiji i Rumuniji.

Atila Sabo Paloc (Szabó PalóczAttila) je pPesnik, prevodilac i glumac, rođen u Senti, 1971. Diplomirao je na Akademiji umetnosti u NovomSadu. Prvu zbirku poezije objavio je 1993. godine u Novom Sadu. Od tada je objavio dvadesetak knjiga pretežno poezije i proze, ali i drame i književne publicistike. Objavio više knjiga prevoda, sa engleskog i sa južnoslovenskih jezika. Od 2004. živi i radi uMađarskoj. Član je Udruženja književnika Mađarske. Krajem osamdesetih godina bio je jedan od osnivača pozorišne grupe AIOWA. Autor je i više radio-drama, izvođenih u okviru Dramskog programa Radio Novog Sada. Režirao je više pozorišnih predstava i jedan kratki film.

Julijana Veličkovska: Poeziju čitaju oni koji mogu da pogledaju istini u lice (intervju)

Franja Petrinović rođen je u Novom Slankamenu, 1957. Srpski književnik, književni kritičar i urednik književnih časopisa. Studirao je u Novom Sadu na Filozofskom fakultetu. Objavio je više romana i eseja. Član je Upravnog odbora Društva književnika Vojvodine. Bio je urednik časopisa “Polja”, novinar kulturne rubrike lista Dnevnik i urednik u izdavačkom preduzeću “Stilos”. Dobitnik je više književnih priznanja: nagrade Društva književnika Vojvodine za knjigu godine 1997, nagrade Branko Bajić 2002, Iskre kulture 2006, nagrada Laza Kostić 2006, Nagrada Stevan Pešić 2010, Nagrada Dušan Vasiljev 2012.

Nenad Milošević rođen je 5. jula 1962. godine u Zemunu. Objavio je sedam zbirki pesama, knjigu mikroeseja Lutajuća planeta i priredio Antologiju novijeg srpskog pesništva (VBZ, Zagreb, 2010). Prevođen na više jezika. Zastupljen je u nekoliko antologija srpske poezije na stranim jezicima kao i u nekoliko domaćih antologija. Piše književnu kritiku, eseje o književnosti, kulturi i političkoj teoriji. Bio je urednik za poeziju u časopisu Književne novine (1998–2001), devedesetih godina član uredništva časopisa za žensku književnost ProFemina, gost urednik (uredio pet brojeva) časopisa Tisa iz Bečeja. Dobitnik je nagrada: Branko Ćopić, Biljana Jovanović i Branko Miljković. Završio je Fakultet političkih nauka u Beogradu. Radio je kao urednik u Redakciji za kulturu, Redakciji za nauku i obrazovanje a sada radi kao urednik u Redakciji dokumentarnog programa RTS-a. Uredio je i režirao preko sto TV emisija raznih žanrova. Oženjen je, ima ćerku Martu.

Podelite sa prijateljima:
Share