Sesar Antonio Molina u Beogradu

pisci-Sesar-Antonio-Molina
Sesar Antonio Molina. Foto: Fotodokumentacija Arhipelaga

Veliki španski pisac i putnik Sesar Antonio Molina boravi danas u Beogradu, o kome je napisao neke od najlepših stranica u novije vreme. Neposredan povod za ovo gostovanje Sesara Antonija Moline jesu dve njegove knjige proze objavljene u izdanju Arhipelaga: “Fuga o ljubavi” i “Gradovi u kojima umine bol”.

Sesar Antonio Molina će nastupiti večeras u 20 časova u Klubu Doma omladine Beograda, a pored njega će govoriti i Biljana Isailović i Gojko Božović.

Sesar Antonio Molina-Fuga-o-ljubavi“Fuga o ljubavi” je roman velikog maga priče i velikog erudite, pravi kosmopolitski roman koji čitaoca vodi od jednog do drugog grada, od jedne do druge zemlje, od jedne do druge ljubavi. Barselona i Madrid, Bolivija i Buenos Ajres, Krf i Firenca, Peruđa i Rim, Pariz i Sen Lizije, Budimpešta i Amsterdam – samo su neka od mesta na kojima se odigravaju sudbinski životni, politički ili ljubavni događaji u životu piščevih junaka.

U romanu “Fuga o ljubavi” odvija se pripovedanje o ljubavi koja se neprestano preobražava, o ljubavima koje vrlo često ostaju neispunjene i nedorečene, ali se pamte u životnom iskustvu Molininih junaka kao najautentičnije jezgro. U Molininom romanu život junaka odvija se između ljubavi i politike, zanosa i strepnje, putovanja po gradovima i potrage po sećanjima. Knjiga “Fuga o ljubavi” predstavlja putovanje po sećanju, književno traganje po impresijama i emocijama protagoniste, uz takvu književnu autentičnost i uverljivost da se čitaocu čini da je svaka priča stvarni fragment iz života pripovedača. “Fuga o ljubavi” je remek-delo o ljubavi u modernim vremenima.

Sesar Antonio Molina-Gradovi u kojima umine bol“Gradovi u kojima umine bol” su fikcijski memoari velikog španskog pisca u kojima se prepliću činjenice i fikcija, viđeno i imaginirano, dokument i priča. Ova knjiga je nesvakidašnja intelektualna avantura pisca koji hrli u susret obližnjim i dalekim, poznatim i sasvim nepoznatim gradovima i kulturama, jezicima i sudbinama. “Gradovi u kojima” umine bol pisani su kao plod piščevih putovanja, stvarnih i književno-istorijskih, i njegovih vezanosti za gradove iz različitih krajeva sveta i za pisce koji su obeležili i utemeljili simboličke slike tih gradova.

Pozilipo i Napulj, Ulica San Nikolo u Trstu, Potsdamer Štrase u Berlinu, kafe Stray dog u Sankt Petersburgu, Šela i Rabat), Drina i Višegrad, Beograd sa košavom, Palata Trinidad u Madridu, Groblje na Monmartru u Parizu, Kule Tišine u Bombaju, mrtvi gradovi u Siriji, samo su neki od gradova koji su privukli pažnju ovog putnika otvorenih očiju.

Ovo izdanje knjige Sesara Antonija Moline “Gradovi u kojima umine bol” posebno je pripremljeno za srpske čitaoce i, kao takvo, ono je jedinstveno u svetu, jer u ovom obliku nije objavljeno ni na španskom jeziku.

Sesar Antonio Molina (La Korunja, 1952), jedan je od vodećih savremenih španskih pisaca. Priznati pesnik, odličan kritičar i esejista, prozni pisac i putopisac, objavio je preko trideset knjiga.
Sesar Antonio Molina je bio direktor Centra lepih umetnosti u Madridu i direktor Instituta Servantes, ministar kulture Španije, poslanik u španskom parlamentu, urednik u dnevnim novinama i profesor univerziteta. A iznad svega je pisac zainteresovan za nove gradove i nova iskustva, pisac bogate kulture i raskošnog umeća, pripovedač moćne imaginacije i istraživač s nesvakidašnjim smislom za detalj.

Podelite sa prijateljima:
Share