Šekspir u video-igrici

Video-igrica inspirisana delom Vilijama Šekspira, čiji je kreativni koncept proglašen pobednikom konkursa Britanskog saveta Share Shakespeare, praviće se u Srbiji i do kraja godine bi trebalo da bude dostupna za mobilne platforme.

Igra autora Bojana Troboka iz novosadskog startapa za razvoj kompjuterskih igara Agoul, inspirisana i naslovljena po Šekspirovom delu “San letnje noći”, proglašena je pobedničkim projektom otvorenog međunarodnog konkursa koji je raspisao Britanski savet. Interaktivna igra će se obratiti mlađoj, čitalačkoj i nečitalačkoj publici, pričom inspirisanom jednom od najpoznatijih Šekspirovih komedija.

Projekat će biti realizovan tokom narednih nekoliko meseci, a potom predstavljen širokoj publici, te će tako postati deo globalnog programa obeležavanja 400. godišnjice smrti jednog od najvećih pisaca svetske književnosti pod nazivom Shakespeare Lives.

Dobitnik nagrade na ovom konkursu Bojan Trobok istakao je da je njegov tim veoma ponosan, ali i počastvovan što im je pružena šansa da rade na igri po delu tako značajne istorijske ličnosti kao što je Šekspir.

– Na tržištu gotovo da ne postoji nijedna igra koja je bazirana na nekom Šekspirovom delu. Imajući u vidu da su video-igre danas veoma rasprostranjen medij, mislili smo da je ovo savršen način da se lik i delo slavnog pisca učine besmrtnim iz neke savremenije perspektive – rekao je Trobok.

Među prijavljena 44 rešenja bilo je predloga velikih nacionalnih institucija kulture, ali i srednjoškolaca iz cele Evrope koji su izneli svoje viđenje Šekspira u 21. veku.

Povodom završetka konkursa, britanski ambasador Denis Kif rekao je da su ga oduševili kvalitet i raznolikost pristiglih predloga, koji su pokazali koliko Šekspir prožima lokalnu popularnu kulturu, i pokazali pravi osećaj za inovaciju kombinovan sa bogatim znanjem o piscu u modernom svetu.

Izvor: Večernje novosti

Podelite sa prijateljima:
Share