Sedam knjiga u užem izboru za nagradu Vasko Popa

Žiri najuglednije pesničke nagradu Vasko Popa uvrstio je sedam pesničkih knjiga u uži izbor. Ime dobitnika biće saopšteno 26. juna, prenosi Blic.rs.

U uži izbor su uvršteni sledeći naslovi: Alek Vukadinović: Pesnički atelje 2 (Gramatik, 2017), Bojan Jovanović: Spasonosne nevolje (Gradac, 2017), Bratislav R. Milanović: Odron svetlosti (Srpska književna zadruga / Centar za kulturu i umetnost, 2017), Miroslav Cera Mihailović: Padanje sa dna (Kairos, 2017), Maja Solar: Bez začina (KC Novog Sada, 2017), Bojana Stojanović Pantović: U obruču (Povelja, 2017), Veselin Mišnić: Neko nalik kiši (Industrija knjiga, 2017)

Žiri u sastavu Radomir Andrić, Duško Novaković, Vladimir Gvozden, Slavomir Gvozdenović i Jovan Zivlak (predsednik), razmatrao je 70 naslova iz pesničke produkcije u 2017. godini, koje su poslati na konkurs ili su predloženi od strane članova žirija. Žiri je konstatovao da je razmatrana pesnička produkcija bogata i raznovrsna, i da predstavlja primerno zastupanje savremene poezije i njenih mogućnosti u kontekstu srpske kulture i stvarnosti.


Pogledajte i >> Vasko Popa: “Ohola greška”


Nagrada Vasko Popa je ustanovljena 1995. godine u Vršcu, i uručuje se svake godine na dan pesnikovog rođenja, 29. juna. Nagrada se sastoji od Povelje s Popinim likom, rad akademskog slikara Milana Blanuše, i novčanog iznosa. Nagradu dodeljuju “Agencija Đorđević”. Darodavci novčanog iznosa nagrade su Grad Vršac i “Senzal kapital”.

“Nagrada Vasko Popa ima za cilj da podrži i afirmiše savremenu srpsku poziju, uvažavajući pesnički doprinos Vaska Pope modernoj  srpskoj poeziji i njegovo neprocenjivo služenje pesničkoj reči kao jednoj od  nasloženijih  umetnosti. Nagrada će posebno uvažavati autore sa pesničkim opusom  koji imaju značajno i višegodišnje prisustvo  u savremenoj srpskoj poeziji”, kaže se u saopštenju.

Žiri će ime dobitniku 24. nagrade Vasko Popa  saopštiti 26. juna. Nagrada će biti uručena dobitniku 29. juna u Vršcu.

Podelite sa prijateljima:
Share