Savremeni klasici: Laslo Vegel i Slobodan Šnajder u Novom Sadu

U petak, 24. septembra, u 20 časova biće održano književno veče Savremeni klasici u okviru kojeg će biti promovisani romani Lasla Vegela Nesahranjena prošlost i Slobodana Šnajdera Doba mjedi. Promocija romana će se održati u Cafe brodu Zeppelin, a u programu učestvuju: Laslo Vegel i Slobodan Šnajder, autori; Vladislava Gordić Petković, književna kritičarka; Želimir Žilnik, reditelj; Radoslav Petković, pisac i Đorđe Randelj, urednik festivala.

Savremeni klasici

Nesahranjena prošlost je autobiografski i autofikcijski roman Lasla Vegela koji obuhvata (nedostajuću) istoriju triju generacija. Uvodi nas u jedan provincijski, manjinski, plebejski svet u kojem porodične istorije govore o „nesahranjenoj”, što će reći – proneverenoj, otetoj prošlosti u kojoj se istorija svake generacije silom prekida. Protagonisti romana su zapravo migranti istorije.

Ova autobiografija nije od one vrste koja otkriva privatne sfere. Vegel u tom pogledu kao moto svoje knjige navodi rečenice Šandora Maraija: „Autobiografija je opravdana samo ako pisac svoje lično bivstvovanje doživljava kao mikrokosmos koji je organska dopuna univerzalnog bivstva. Dakle, ne izveštava o tome, šta se desilo njemu i oko njega, već zapisuje kako se svet događao u njemu.”

Roman Nesahranjena prošlost nagrađen je Zlatnom medaljom (2020) za najčitaniju knjigu u Mađarskoj.

“Poput Olge Tokarczuk, i Šnajder je ispisao roman o jednoj Evropi koja je izgubila svoju raznolikost razorena fašizmom, komunizmom i u novije doba opet nacionalizmom. Izrekom crpeći od starogrčkih modela Hesioda odnosno Ksenofonta, on konstruiše moderan ep.(…) Zaslužuje divljenje njegovo suptilno nijansiranje zamršenih političkih odnosa koje ova knjiga približava današnjem čitaocu”. Nikolas Weill, Le Monde

“Šnajderov epski roman nesumnjivo se može smatrati remek-delom evropske književnosti. Prizori u ovom romanu mogu se nadmetati s velikim delima svetske književnosti kao što su Grossmanov Život i sudbina i Tolstojev Rat i mir“. Michel Krielaars, NCR-Handelsblad, Rotterdam

Podelite sa prijateljima:
Share