Savremena poezija Arhipelaga na Sajmu knjiga

Pesnikinja i romansijerka Tanja Stupar Trifunović i pesnici Tihomir Brajović i Radomir Uljarević biće gosti u četvrtak na štandu Arhipelaga na Sajmu knjiga, gde će od 15 do 17 časova potpisivati primerke svojih knjiga i družiti se sa čitaocima.

poezija Arhipelaga

Arhipelag je objavio knjige pesama Tanje Stupar Trifunović Zmijštak, Tihomira Brajovića Nezbiljnost i Radomira Uljarevića Do isteka peska.

Za knjigu pesama Zmijštak Tanji Stupar Trifunović letos je u Vršcu uručena Nagrada „Vasko Popa“ za najbolju pesničku knjigu objavljenu u protekloj godini na srpskom jeziku. Od kamernog sveta emocija, o kojima se govori moćno i sugestivno, preko nesmirene slike zavičaja koja je s druge strane bilo kakvog opšteg mesta, Tanja Stupar Trifunović je stigla do kritički izoštrene slike društva i sveta u kome je post-istina smenila istinu, u kome su osvajači pred gradovima, a poraženi u svakome od nas, u kome sloboda više nema ni cenu ni trajnost, dok se jedinka uvek ispočetka suočava sa zahtevom: „Ponekad treba izmisliti svijet ispočetka“. Arhipelag je ranije objavio i romane Tanje Stupar Trifunović Satovi u majčinoj sobi i Otkako sam kupila labuda.

Knjiga pesama Tihomira Brajovića pojavila se četrdeset godina posle objavljivanja prve njegove pesničke knjige (Gladi, 1982). Brajovićeve pesme iz knjige neobičnog naziva Nezbiljnost nastajale su u poslednjih tridesetak godina i predstavljaju jednu vrstu pesničke lične, intelektualne i društvene hronike tog vremena. „U Brajovićevim pesmama što prate hod kroz vreme, fiksirajući ga sugestivnim slikama, ništa manje jakim, retorički uobličenim fascinacijama, pa i sporadičnim neo/postavangardnim poigravanjem jezikom i pojedinim rečima, postojana je, maltene dominantna, misao o drugom, o nama – toj misli lirski glas daje izrazit prioritet u odnosu na sebe“, napisao je u recenziji ove knjige Mihajlo Pantić.

Od pesnika izražene kritičke note i socijalnog verizma Radomir Uljarević se u novijim knjigama objavljenim u dvehiljaditim godinama okreće boguokrenutim pitanjima ljudske egzistencije. Ali svet u njegovim pesamama, kao što možemo videti u knjizi Do isteka peska, nije ni odbačen, ni zaboravljen. Dok je u svetu ideološkog društva kroz kritičke, crnohumorne i ironijske preokrete tragao za smislom uz koji su može očuvati integritet ljudskog života, u novim pesmama Uljarević traga za smislom bez koga život uopšte nije moguć. Svet valja iznova osmisliti. Da bi se to učinilo, nužno je postavljati prva i poslednja pitanja, sresti se s traumama istorije i ponorima društva, osvrnuti se oko sebe, otvorenih očiju sagledati svet i suočiti se sa sobom, da bi čovek tako, obnovljen i sabran, govorio molitvu kao pesmu i osluškivao pesmu kao molitvu. Iza pesama u knjizi Do isteka peska stoje puna zrelost, proceđeno iskustvo i izoštreno jezičko umeće.

Podelite sa prijateljima:
Share