Saopštenje UPIS-a povodom smanjenja štanda Akademskoj knjizi na Beogradskom sajmu knjiga

Prilikom raspodele prostora na 64. Međunarodnom sajmu knjiga, članici Udruženja profesionalnih izdavača Srbije, Izdavačkoj kući Akademska knjiga, umanjen je štand za 20% u odnosu na prethodnu godinu, čime joj naneta šteta.

Iako se Akademska knjiga ubraja među najbolje izdavače u Srbiji, već četiri godine ovaj izdavač na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga ne može da dobije površinu štanda koja bi bila u skladu sa brojem knjiga koje objavljuje (oko 60 novih naslova između dva sajma) i njihovim značajem za srpsku kulturu.

Akademska knjiga je, kako ove, tako i prethodne tri godine, ulagala prigovore na odluku veličinu štanda, ali Odbor Beogradskog sajma knjiga nikad nije menjao prvobitno donetu odluku.

Kako je moguće da izdavačka kuća koja je 2017. godine, na 62. Međunarodnom sajmu knjiga, dobila Nagradu za izdavača godine od strane stručnog žirija i Povelju za najboljeg izdavača od novinara koji su izveštavali sa Sajma, već četiri godine ne zaslužuje veličinu štanda kao ostali izdavači sličnog profila, pitaju se u UPIS-u.

Udruženje profesionalnih izdavača Srbije protestuje zbog ovakvog odnosa prema svom uglednom članu. Ovakve odluke ne nanose štetu samo konkretnim izdavačima već i interesima Beogradskog sajma knjiga i njegovih posetilaca.

Otuda Udruženje profesionalnih izdavača Srbije zahteva da Odbor Beogradskog sajma knjiga promeni svoju odluku jer nije zasnovana na javno objavljenim kriterijumima Beogradskog sajma knjiga, navodi se u saopštenju.

Podelite sa prijateljima:
Share