Saopštenje Srpskog PEN centra povodom pretnji smrću Marku Vidojkoviću

Srpski PEN centar izražava duboku zabrinutost zbog pretnji smrću kojima je poslednjih dana zbog svog javnog rada izložen Marko Vidojković, pisac, novinar i voditelj emisije „Dobar, loš, zao“.

Vidojković

U razgovoru za portal Nova.rs, Vidojković objašnjava da je pretnje dobio putem društvene mreže Instagram.

„Istog momenta sam prijavio našoj službi u Junajted mediji koja je već jednom procesuirala pretnju koju smo dobili Nenad Kulačin i ja. Oni će odmah sad ovo da prijave policiji. Za ovakve stvari imam nultu toleranciju. Vređaju me svaki dan i pričaju sve i svašta, ali kada krenu sa fizičkim pretnjama, a kamoli sa klanjem i seckanjem, tu imam nultu toleranciju. Očigledno da je reč o monstrumu i čudovištu, jer ko piše ovakve stvari stvarno nije normalan“, kaže Vidojković. O razlozima za jezive pretnje smrću kaže da pretpostavlja da je reč o poslednjoj emisiji „Dobar, loš, zao“, gde su proslavljali 88. rođendan Predraga Koraksića Koraksa.

Osuđujući sve češće pritiske na medije i novinare, koji u posebno zaoštrenom obliku postaju pretnje smrću, Srpski PEN centar zahteva od nadležnih organa da sa dužnom pažnjom razmotre ovaj slučaj, pronađu počinioce i osiguraju bezbednost Marku Vidojkoviću.

Da bi se uopšte govorilo o slobodi izražavanja, osnovna fizička bezbednost mora biti garantovana svakom građaninu, uključujući novinare i učesnike u javnom životu, saopštio je Upravni odbor Srpskog PEN centra.

Podelite sa prijateljima:
Share