Saopštenje Komiteta Pisci za mir povodom situacije u Srbiji

Komitet Pisci za mir deli sa srpskim piscima zabrinutost zbog napada na novinara Milana Jovanovića na koga je, decembra 2018. godine, pucano, a kuća mu je spaljena, nakon kritičkih članaka o vlasti u nezavisnim srpskim medijima, stoji u saopštenju koje je ova organizacija Međunarodnog PEN centra usvojila na sednici na Bledu, u Sloveniji, 5. aprila 2019. godine.

Komitet Pisci za mir osuđuje svaki napad na novinare i smatra upotrebu nasilja protiv slobode medija nedopustivim činom protiv slobode govora.

Komitet Pisci za mir vidi sadašnju situaciju u Srbiji, u kojoj vlast jasno signalizira Evropskoj uniji spremnost na dalje otvaranje države za demokratske procese, kao priliku za davanje prostora slobodnom i nepristrasnom izveštavanju o političkim dešavanjima u Srbiji, uključujući i široko rasprostranjene demonstracije opozicionih partija sa zahtevom za slobodnim izborima i okončanjem represije nad demonstrantima.

Komitet Pisci za mir od obe sukobljene strane traži da se uzdrže od upotrebe sile na predstojećim masovnim demonstracijama i da prihvate smislen dijalog kao jedini način da se izađe iz sadašnje situacije.